ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το ακριβό ρεύμα απειλεί... το νερό

Εικόνα του άρθρου Το ακριβό ρεύμα απειλεί... το νερό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/03/2022, 15:14
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης - Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) συνεδρίασε την Τετάρτη 9 Μαρτίου στην Αθήνα (το διοικητικό συμβούλιο) και η ανακοίνωσή της δεν είναι καθόλου ευοίωνη.

Καταρχάς, εκφράζει ανησυχία, τονίζοντας ότι «κανένα ρεαλιστικό μέτρο δεν έχει ληφθεί μέχρι στιγμής για τις Δ.Ε.Υ.Α. πλην της οριζόντιας επιδότησης των 65 ευρώ ανά MWh η οποία αφορά όλες τις επιχειρήσεις και η οποία σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτει το πρόσθετο κόστος που καλούνται να πληρώσουν οι Δ.Ε.Υ.Α.».

Πριν από λίγο καιρό οι ΔΕΥΑΙ δεν είχαν κληθεί σε σχετική συνάντηση κυβέρνησης-ΚΕΔΕ για το ενεργειακό κόστος και η Ένωση εκφράζει τη διαμαρτυρία της και πάλι, τονίζοντας ότι οι ΔΕΥΑΙ «εξακολουθούν να απουσιάζουν από τον δημόσιο  διάλογο».

Ξεκαθαρίζει ότι ακόμα και πιο εύρωστες ΔΕΥΑΙ δεν μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα, ότι οι λογαριασμοί, ειδικά στη μέση τάση έχουν τριπλασιαστεί και ότι απειλείται η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, Επίσης, τονίζει ότι πάροχοι ενέργειας απειλούν ή έχουν ήδη προβεί σε διακοπές ρεύματος.

Η ΕΔΕΥΑ καταθέτει τέσσερις προτάσεις, ειδάλλως προειδοποιεί με δυναμικές κινητοποιήσεις:

  • Να αυξηθεί η επιδότηση  για τις Δ.Ε.Υ.Α. από τα 65 ευρώ/MWh που είναι  σήμερα στα 210 ευρώ/MWh για να καλυφθεί το κόστος από την ρήτρα  αναπροσαρμογής.
  • Να ρυθμισθούν τα χρέη προς τους παρόχους ενέργειας  που δημιουργήθηκαν από την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής για το  διάστημα από Αύγουστο μέχρι Δεκέμβριο του 2021  για το οποίο δεν ίσχυε  καμία επιδότηση.
  • Για τις Δ.Ε.Υ.Α., τους φορείς οι οποίοι  επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους σκοπούς δημόσιου ενδιαφέροντος, γενικής ή  τοπικής εμβέλειας, αλλά και τις Ενεργειακές Κοινότητες,  που σχεδιάζουν  έργα ΑΠΕ με εφαρμογή  ενεργειακού συμψηφισμού να δίνεται προτεραιότητα  στην αίτηση σύνδεσής τους προς τον ΔΕΔΔΗΕ και να προβλέπεται η δέσμευση  «χώρου» στο δίκτυο.
  • Να χρηματοδοτηθούν δράσεις εξοικονόμησης και παραγωγής ενέργειας στις εγκαταστάσεις των ΔΕΥΑ.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back