dodoni back
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο «Κλεισθένης» δεν πέρασε…

Εικόνα του άρθρου Ο «Κλεισθένης» δεν πέρασε…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/05/2018, 14:41
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων, στη χτεσινοβραδινή του συνεδρίαση, ήρθε να πει «όχι» στον «Κλεισθένη Ι», στο νομοσχέδιο που βρίσκεται υπό διαβούλευση αυτό τον καιρό και αφορά τις αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η αλλαγή του εκλογικού νόμου με την υιοθέτηση της απλής αναλογικής, αναδείχθηκε το μεγάλο «αγκάθι», με το μεγαλύτερο μέρος του δημοτικού συμβουλίου να κάνει λόγο για… επέλαση «ακυβερνησίας». Είναι χαρακτηριστικό ότι το ερώτημα που τέθηκε εντός και εκτός αίθουσας: «Είναι δυνατόν να διοικήσει ένας δήμαρχος της μειοψηφίας;».

Η δημοτική αρχή Ιωαννίνων αποφάσισε λοιπόν να κατέβει στη συζήτηση του δημοτικού συμβουλίου με ένα δικό της ψήφισμα κι όχι με το ψήφισμα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), στην προσπάθειά της να κρατήσει αποστάσεις από τη μετωπική σύγκρουση της ηγεσίας της ΚΕΔΕ, και δη της παράταξης του Γιώργου Πατούλη, με την κυβέρνηση. Το ψήφισμα που κατέθεσε (ενόψει της έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΚΕΔΕ στις 10 Μαΐου) και το οποίο τελικά ψηφίστηκε, είναι σίγουρα πιο μετριοπαθές από αυτό της ΚΕΔΕ και ζητά να ανοίξει ένας ειλικρινής διάλογος για το μέλλον της αυτοδιοίκησης μέσα σε ένα εύλογο χρονικό πλαίσιο.

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, διαβάζοντας το ψήφισμα, έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο «κατώτερο των περιστάσεων» που δεν διασφαλίζει τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων, ενώ χαρακτήρισε αμφιλεγόμενες τις προτάσεις που αφορούν τον ελεγκτή νομιμότητας, την ένταξη του πρασίνου στα ανταποδοτικά, τον τρόπο λειτουργίας των κοινοτήτων κ.ά.

Για το σύστημα της απλής αναλογικής, ο κ. Μπέγκας εκτίμησε ότι μπορεί να πλήξει την αυτοδιοίκηση αν δεν υπάρχουν «ισχυρά θεσμικά αντίβαρα». Σύμφωνα με το ψήφισμα, το δημοτικό συμβούλιο (όχι όλο) είναι υπέρ ενός διαφορετικού, με αναλογική εκπροσώπηση, εκλογικού συστήματος από το ισχύον, όχι όμως αυτού που προτείνεται από το υπουργείο.  «Για τον εκλογικό νόμο, ο οποίος προκαλεί και τη μεγαλύτερη αντίδραση είναι απαραίτητο να διερευνηθεί από κοινού και άμεσα και να θεσμοθετηθεί ένα σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης, σύμφωνα με τις πάγιες θέσης της αυτοδιοίκησης, το οποίο θα ενεργοποιεί την κοινωνία, θα εμβαθύνει τη δημοκρατία, θα προωθεί συναινέσεις, συγκλίσεις και συνθέσεις, και θα επιτρέπει στους Δήμους να κυβερνηθούν», αναφέρεται στο ψήφισμα.

Αρκετή συζήτηση έγινε για την επισήμανση στο ψήφισμα περί προτροπής προς το υπουργείο και την ΚΕΔΕ να σταματήσουν την ακραία αντιπαράθεση. Ο επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» Νίκος Γκόντας είχε τις ενστάσεις του, ξεκαθαρίζοντας ότι η παράταξή του συντάσσεται πλήρως με τις θέσεις της ΚΕΔΕ. Ωστόσο, στο τέλος της συνεδρίασης, είπε «ναι» στο ψήφισμα που «κατέβασε» η δημοτική αρχή. Κατά τα άλλα, ο κ. Γκόντας εκτίμησε ότι με την απλή αναλογική «η άσκηση των καθηκόντων θα στηρίζεται  στα  παζάρια και σε συμφωνίες κάτω από τα τραπέζια».

Η παράταξη που στήριξε με πάθος την απλή αναλογική ήταν η παράταξη «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή» με επικεφαλής τον Λάζαρο Νάτση, όπως ήταν αναμενόμενο. Ο κ. Νάτσης αναφέρθηκε σε διάφορα σημεία του νομοσχεδίου, που κατά την εκτίμησή του δίνουν ώθηση στην τοπική αυτοδιοίκηση. «Είναι ένα νομοσχέδιο με αδυναμίες και ελλείψεις αλλά με θετική κατεύθυνση» τόνισε υπενθυμίζοντας τη δυσκαμψία που παρουσιάζει σήμερα η αυτοδιοίκηση στη λειτουργία της. Όσο για την απλή αναλογική, αναφέρθηκε στη συνταγματική αναγκαιότητα να είναι ίσες οι ψήφοι των πολιτών.

Προς τη σωστή κατεύθυνση έκρινε ότι κινείται το νομοσχέδιο και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» Δημήτρης Πάνου (ο επικεφαλής Άρης Μπαρτζώκας απουσίαζε). «Γιατί τώρα λειτουργούν όλα τέλεια;» αναρωτήθηκε και χαρακτήρισε την απαλή αναλογική «ένα δίκαιο σύστημα, που εισάγει τις συνεργασίες και που ίσως κινητοποιήσει νέες δυνάμεις να συμμετάσχουν». Οι επικεφαλής των παρατάξεων «Λαϊκή Συσπείρωση» Τάκης Τασούλας και ΔΡΑΣΥ Βασίλης Καφαράκης απέρριψαν στο σύνολό τους τον «Κλεισθένη» με τον πρώτο να εκτιμά ότι οι Δήμοι γίνονται το «μακρύ χέρι της κυβέρνησης» για είσπραξη φόρων κ.λπ. και τον δεύτερο να αναφέρει ότι το νομοσχέδιο είναι της ίδιας λογικής με τον «Καλλικράτη». Η «Λαϊκή Συσπείρωση» κατέθεσε δικό της ψήφισμα το οποίο υποστηρίχτηκε από τη ΔΡΑΣΥ.


ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ

Πίσω στην παράταξη της πλειοψηφίας, δεν έλειψαν οι διαφοροποιήσεις. Αν και ο κ. Μπέγκας στον λόγο του ήταν αρκετά μετριοπαθής, κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι ήταν πιο επιθετικοί. Καταρχάς, από την παράταξη του κ. Μπέγκα, υπήρξε μια ιδιαίτερη διαφοροποίηση, αυτή του Λευτέρη Δουβανά, ο  οποίος καταψήφισε το ψήφισμα που κατέθεσε η δημοτική αρχή. Επίσης, ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι έλειπαν κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι (χωρίς να γίνει σαφές αν η απουσία τους ήταν δικαιολογημένη). Αισθητές οι απουσίες του Νίκου Γκόλα, του Δημήτρη Νάστου, του Βασίλη Καλούδη αλλά και του Παντελή Κολόκα.

Από όσους ήταν παρόντες, ενδεικτικές ήταν οι τοποθετήσεις του Φίλιππα Τσουμάνη και του Θανάση Μανταλόβα. Ο κ. Τσουμάνης, ξεκάθαρα σε γραμμή αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση, μίλησε για ένα «νομοσχέδιο-έκτρωμα», προσθέτοντας ότι «αποτελεί απόρροια των ιδεοληψιών που διακατέχει την παρούσα κυβέρνηση». Πρότεινε μάλιστα κλείσιμο του Δήμου για μία εβδομάδα αλλά ακόμα και παραίτηση δημοτικών συμβούλων, εκτιμώντας προφανώς ότι οι Δήμοι θα πρέπει να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους. Ο κ. Μανταλόβας ανέλυσε από την πλευρά του αρκετά ζητήματα που προκύπτουν από την απλή αναλογική και που κατά την εκτίμησή του θα προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα στην αυτοδιοίκηση. «Αν θέλουμε απλή αναλογική, τότε θα πρέπει να υπάρξουν θεσμικά αντίμετρα που θα την κατοχυρώνουν» τόνισε, για να προσθέσει ότι «δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε πολιτικές τερατογενέσεις» όπως και ότι «ξαναγυρνάμε στις εποχές προ Καποδίστρια (σ.σ. η πρώτη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης)». Με τους δύο προλαλήσαντες έσπευσε να συμφωνήσει και η δημοτική σύμβουλος Βάσω Μέγα (η οποία θύμισε «τις δημοκρατικές δυνάμεις»).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3