ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αμηχανία μπροστά στην ακρίβεια

Εικόνα του άρθρου Αμηχανία μπροστά στην ακρίβεια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/10/2021, 03:23
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο Δήμος Ιωαννιτών είναι μάλλον αμήχανος μπροστά στο κύμα ακρίβειας που η κυβέρνηση, αφού εν μέρει το προκάλεσε, στη συνέχεια προσπάθησε να το υποβαθμίσει, λεκτικά και τακτικά, ακόμα και με φερόμενες παρεμβάσεις στα ΜΜΕ.

Το πρόβλημα όμως είναι υπαρκτό και ιδιαίτερα στην ενέργεια.

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων, ο σύμβουλος των «Πολιτών για την Ανατροπή» έφερε το θέμα των μεγάλων αυξήσεων, λέγοντας ότι ουσιαστικά ο Δήμος θα επιβαρυνθεί σημαντικά, άρα και οι πολίτες το ίδιο και το συνέδεσε με την πολιτική που ακολούθησε ο Δήμος στα led, ως ζημιογόνα.

Είπε επίσης ότι οι αυξήσεις θα έχουν τεράστια επίπτωση στη λειτουργία δομών όπως τα σχολεία, ειδικά υπό καθεστώς πανδημίας με ανοιχτά παράθυρα, αλλά και σε υπηρεσίες όπως η ΔΕΥΑΙ. «Θα συζητάμε σε λίγο καιρό, όχι για μειώσεις στα τιμολόγια, αλλά για αυξήσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Η πλημμελής κυβερνητική αντιμετώπιση αντικατοπτρίζεται ότι, ενώ μεν έχουν ληφθεί κάποια ενισχυτικά μέτρα για τα νοικοκυριά, οι πολίτες κινδυνεύουν να χάσουν την ελάφρυνση με το κόστος των ανταποδοτικών τελών, εφόσον οι Δήμοι υποχρεωθούν να αυξήσουν τα τιμολόγιά τους.

Ο σύμβουλος της Ενότητας Πολιτών Μάκης Χρυσοστόμου παρουσίασε πιο γλαφυρά την κατάσταση: «Είναι τεράστιες οι αυξήσεις σε ρεύμα πετρέλαιο. Το ρεύμα έχει ξεπεράσει το 100%, το πετρέλαιο το 70%, θα είναι τεράστιο το πρόβλημα στα σχολεία».

Όντως, στα Γιάννενα εντοπίζονται περιπτώσεις αυξήσεων ακόμα και 80% και πλέον, σε οικιακούς λογαριασμούς ρεύματος.

Ο Δήμος τι κάνει; Ο αντιδήμαρχος που θα κληθεί να χειριστεί την κατάσταση, ο Φώτης Βάββας, παρέπεμψε στην ΚΕΔΕ και τα αιτήματά της, αφού παρέθεσε τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για το συντελεστή ΦΠΑ στον καφέ (που πάντως, στα Γιάννενα η τιμή του αυξήθηκε) και μια σειρά άλλα ζητήματα.

Είπε ότι η ΚΕΔΕ έχει ζητήσει μόνιμες μειώσεις στα τιμολόγια ενέργειας και στο ειδικό τέλος ρύπων. Συγκεκριμένα, πριν από λίγες μέρες ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου ζήτησε οριζόντια ενίσχυση της αυτοδιοίκησης, με συμμετοχή των Δήμων στον μηχανισμό στήριξης. Κοινώς, διαπίστωσε την ανισορροπία των μέτρων.

«Ο Δήμος μας έχει ενώσει τη φωνή της με την ΚΕΔΕ» είπε ο κ. Βάββας.

Ο κ. Χρυσοστόμου νωρίτερα πρότεινε οι Δήμοι να προτείνουν «μείωση στο νερό από 13% που είναι σήμερα και στην αποχέτευση (24% σήμερα) και να πέσει το τέλος ρύπων στο ρεύμα». Αυτό, το τέλος ρύπων, είναι και μια από τις «αλχημείες Χατζηδάκη» που εκτόξευσαν το κόστος…

Ο κ. Ελισάφ φάνηκε να προσμένει κάτι παραπάνω από την κυβέρνηση. Είπε δηλαδή ότι «θα ακούσουμε και κάποιες εξειδικεύσεις για τους Δήμους στη Θεσσαλονίκη (σ.σ. στο συνέδριο της ΚΕΔΕ). Βρισκόμαστε σε συντονισμό και με ΚΕΔΕ και με Δήμους, ώστε στη Θεσσαλονίκη να τεθούν τα ζητήματα με τη μέγιστη σαφήνεια. Θα ζητηθεί οι Δήμοι να αντιμετωπιστούν προνομιακά για να ανταπεξέλθουν σε αυτό που έρχεται».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back