Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Οι αντιδράσεις στις εξαγγελίες της κυβέρνησης

Εικόνα του άρθρου Οι αντιδράσεις στις εξαγγελίες της κυβέρνησης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/05/2020, 13:08
ΕΛΛΑΔΑ

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη νέα δέσμη μέτρων, που περιλαμβάνει την επανεκκίνηση του τουρισμού χωρίς περιορισμούς, πρόσκαιρες μειώσεις σε ΦΠΑ και φόρους και επιδότηση της «μισής» εργασίας, με ταυτόχρονη μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα, προκάλεσαν ανάμεικτες αντιδράσεις, ανάλογα με τους… ακροατές.

Οι τουριστικοί επιχειρηματίες είναι οι πρώτοι που αντέδρασαν θετικά. «Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού και τα μέτρα που ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης κινούνται στην σωστή κατεύθυνση για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων, την προστασία της εργασίας και τη μείωση των δεδομένων και μεγάλων απωλειών για το 2020» σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννη Ρέτσου. Συμπλήρωσε πάντως ότι «στους αμέσως επόμενους μήνες, σίγουρα θα χρειαστούν και άλλες παρεμβάσεις, αλλά και ακαριαία αντιμετώπιση όλων των αστάθμητων παραγόντων που θα προκύπτουν».

Ο σκεπτικισμός για την υποδοχή τουριστών χωρίς τεστ, τον οποίο είχε προαναγγείλει ουσιαστικά ο υπουργός Χάρης Θεοχάρης, υπάρχει. Η δήλωση του ότι θα γίνει απελευθέρωση εισόδου από όλες τις χώρες, εκτός από αυτές με «αρνητικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά» αφήνει αρκετά σημεία αδιευκρίνιστα, με βασικό το εξής: χώρες στις οποίες «μαίνεται» η πανδημία (ΗΠΑ, Βρετανία), είναι ανάμεσα στις βασικές αγορές στις οποίες απευθύνεται η Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος έχει υπάρξει υποψήφιος της ΝΔ, τόνισε «Οι 15 πολιτικές που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους αρμόδιους υπουργούς δημιουργούν εμπιστοσύνη, αισιοδοξία, αλληλεγγύη και αξιοπιστία στους πολίτες και το επιχειρείν για την διαχείριση της κρίσης, την ανάσχεση της ύφεσης και την αναστροφή του οικονομικού κλίματος».

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος τόνιζε ότι τα μέτρα είναι «κατ’αρχην θετικά», ειδικά η μείωση του ΦΠΑ και η στήριξη της απασχόλησης, υπογραμμίζοντας στο ΑΠΕ ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για να διευκρινιστούν θέματα όπως υγειονομικά πρωτόκολλα, κατάργηση φόρου διαμονής, μείωση ΦΠΑ στη διαμονή στο 6%. Ο κ. Τάσιος πάντως, πρόσθεσε ότι «είναι μεγάλος ο προβληματισμός για το από ποιες τελικά χώρες θα υποδεχθούμε τουρίστες εφέτος».

Στον αντίποδα, η αντιπολίτευση παίρνει αποστάσεις, μικρότερες ή και εκ διαμέτρου αντίθετες: O ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του καταγγέλλει τις κυβερνητικές προτάσεις λέγοντας ότι η κυβέρνηση «δεν κάνει τίποτε άλλο δηλαδή από το να ανακυκλώνει τις αποτυχημένες συνταγές της περιόδου 2010 - 2014 που οδήγησαν την κοινωνία στο χείλος της καταστροφής και την οικονομία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας».

Το ΚΙΝΑΛ από την πλευρά του αναφέρει ότι «η κυβέρνηση υπό την πίεση των προβλημάτων, εξαναγκάστηκε να ανακοινώσει με καθυστέρηση, μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, του τουρισμού και της εργασίας», ενώ επισημαίνεται ότι κινήθηκε «με βάση το ενδιάμεσο πρόγραμμα που το Κίνημα Αλλαγής έχει δημοσιοποιήσει εδώ και μήνες για ζωντανή οικονομία - όρθια κοινωνία». Μεταξύ άλλων αναφέρει πάντως ότι «Η επιδότηση εργασίας συνοδεύεται από μείωση αποδοχών (για εργαζόμενο των 1000 ευρώ η μείωση είναι 200 ευρώ, 20% του μισθού), ενώ συνδέεται με ελαστικές μορφές απασχόλησης».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back