Oikonomou pisoi
ΤΥΠΟΣ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟ

H «αμοιβαία αποφυγή» και η βιασύνη για τον τουρισμό

Εικόνα του άρθρου H «αμοιβαία αποφυγή» και η βιασύνη για τον τουρισμό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/05/2020, 18:00
ΤΥΠΟΣ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟ

Πριν από μερικές μέρες, ο άγγλος πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε ότι όλοι οι ταξιδιώτες που θα φτάνουν στην Αγγλία, θα μένουν σε δεκατετραήμερη καραντίνα. Ο κ. Τζόνσον, ο οποίος νόσησε ο ίδιος από κορονοϊό, έχει χρεωθεί σε μεγάλο βαθμό την αποτυχημένη πρώτη αντίδραση στην πανδημία, η οποία κόστισε αρκετά θύματα.

Τώρα όμως, η οικονομία πιέζει. Και αν η τουριστική δραστηριότητα για την Αγγλία είναι ένας τομέας, για την Ελλάδα είναι σχεδόν… μονοκαλλιέργεια πλέον.

Ο υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας, μιλώντας στο podcast του BBC «The Coronavirus Newscast», από τη μια αναγνώρισε ότι η Αγγλία έχει λόγους να επιβάλλει την καραντίνα στους επισκέπτες, από την άλλη όμως είπε ότι… «καλοσωρίζει την αμοιβαιότητα» στην άρση των περιορισμών. «Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι εμείς θεωρούμε πως αυτή είναι μια στιγμή για να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την άρση αυτών των περιορισμών και να προσπαθήσουμε να αφαιρέσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα εμπόδια» είπε και πρόσθεσε: «Αν δεν επιβάλλουμε καραντίνα για ανθρώπους που έρχονται στην Ελλάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο από κάποια μέρα και μετά, θα το καλωσορίζαμε αν το Ηνωμένο Βασίλειο έκανε το ίδιο». Πρόκειται για μια εκτίμηση που είναι άγνωστο αν τη συμμερίζεται ακριβώς η υγειονομική επιτροπή.


Επίσης, ο κ. Θεοχάρης δήλωσε πως «αισθανόμαστε βέβαιοι ότι έχουμε το ΕΣΥ σε τέτοια κατάσταση που μπορεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κατάσταση». Οι υγειονομικοί ωστόσο, επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους ότι ο χρόνος που κερδήθηκε, δεν «εξαργυρώθηκε» σε κάλυψη κενών, υποδομών, υλικών…

Η ελληνική κυβέρνηση έχει προσανατολιστεί ολοκληρωτικά στο θέμα του τουρισμού, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι, μετά από ένα διάστημα δύο μηνών χωρίς πλατιάς απεύθυνσης μέτρα, εάν η συγκεκριμένη δραστηριότητα δεν στηριχτεί, τότε θα υπάρξει πρόβλημα.

Ούτε για τον κ. Τζόνσον όμως είναι εύκολα τα πράγματα. Το ίδιο του το υπουργικό συμβούλιο εμφανίζεται διχασμένο και κάποιοι υπουργοί, σύμφωνα με τους Financial Times, σκέφτονται τη ζημιά στην οικονομία.

Γιατί όμως ο κ. Θεοχάρης «προοικονομεί» μια τουριστική περίοδο χωρίς καραντίνα; Ειδικά για την περίπτωση της Αγγλίας υπάρχει μια ακόμα εξήγηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου ΣΕΤΕ (Αύγουστος 2019) το Ηνωμένο Βασίλειο είναι από τις βασικότερες τουριστικές αγορές της Ελλάδας και καταλαμβάνει σταθερά μια από τις δύο πρώτες θέσεις στις πέντε μεγαλύτερες αγορές.  

Στο ίδιο κλίμα, αλλά με διαφορετικό «πρόσημο», συγκαταλέγεται και η πρωτοβουλία που υπογράφει ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μαζί με δέκα ακόμα ομολόγους του, για ελεύθερη μετακίνηση στα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Αγγλία βέβαια δεν είναι πια μέλος της ΕΕ, αλλά οι χώρες που συνυπογράφουν έχουν τον τουρισμό σε βασική τοποθέτηση, στην οικονομική τους δραστηριότητα.

Η διάθεση πάντως αυτή τη στιγμή, φαίνεται ότι είναι να στηριχθεί η οικονομία, ακόμα και εις βάρος μέτρων που μέχρι πρότινος έμοιαζαν αναπόφευκτα και επιβάλλονταν αυστηρά. Η άρση των περιορισμών πληρότητας στις αεροπορικές εταιρίες, είναι ένα δείγμα.

Η διάθεση πάντως αυτή τη στιγμή, φαίνεται ότι είναι να στηριχθεί η οικονομία, ακόμα και εις βάρος μέτρων που μέχρι πρότινος έμοιαζαν αναπόφευκτα και επιβάλλονταν αυστηρά. Η άρση των περιορισμών πληρότητας στις αεροπορικές εταιρίες, είναι ένα δείγμα.

Το ευρωκοινοβούλιο εκτιμάει ότι η τουριστική βιομηχανία στην ΕΕ, η οποία απασχολεί περίπου 13 εκατομμύρια ανθρώπους, θα χάσει περίπου 1 δις το μήνα, ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Συνυπολογίστε ότι στις ματαιώσεις φέτος υπάρχουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και το ποδοσφαιρικό Euro 2020.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back