ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Οδηγίες και προειδοποιήσεις

Εικόνα του άρθρου Οδηγίες και προειδοποιήσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/06/2018, 22:00
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

O Δήμος Ζίτσας «πήρε τη σκυτάλη» στις συνεδριάσεις για την αντιπυρική περίοδο, με σύσκεψη παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Στις τοποθετήσεις τους, τόσο ο δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Περικλή Γρίβα, όσο και ο διοικητής Θύμιος Γεωργακόπουλος, κατέστησαν σαφές πως «ο σωστός συντονισμός και η έγκαιρη ενεργοποίηση όλων σε συνδυασμό με την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών για τις υποχρεώσεις τους σε ότι αφορά στον καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους από τα ξερά χόρτα, όπως προβλέπει   η σχετική πυροσβεστική διάταξη, αποτελούν εχέγγυα για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών». Ο κ.  Γρίβας έκανε έκκληση να μη γίνεται ανεξέλεγκτη εναπόθεση απορριμμάτων και οι δημότες να απευθύνονται στο αρμόδιο τμήμα του Δήμου και στο τηλέφωνο 2653360029 για να γίνεται άμεσα η απομάκρυνση των ογκωδών αντικειμένων από τα σημεία που θα υποδεικνύονται.    

Τι προβλέπει η διάταξη για την αντιπυρική περίοδο


  • Από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου εκάστου έτους απαγορεύεται η καύση χορτολιβαδικών και γεωργικών εκτάσεων χωρίς γραπτή άδεια από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Στους παραβάτες βεβαιώνεται παράβαση από το Δημόσιο κατήγορο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ σε περίπτωση που η φωτιά διαφύγει από τον έλεγχό τους, ο παραβάτης διώκεται αυτεπαγγέλτως από την υπηρεσία με την ποινική διαδικασία του αυτοφώρου για εμπρησμό από αμέλεια κατά παράβαση του Άρθρου 266 ΠΚ και οδηγείται στον εισαγγελέα Πρωτοδικών.
  • Σε κάθε περίπτωση εκδήλωσης φωτιάς σε αγροτεμάχιο ενημερώνεται άμεσα από την πυροσβεστική υπηρεσία ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ο οποίος εντοπίζει τον ιδιοκτήτη ή εκμεταλλευτή της εν λόγω έκτασης στην οποία εκδηλώθηκε η καύση και εξαιρεί αυτόν από την οικονομική ενίσχυση, επιβάλλοντας επιπλέον χρηματικές κυρώσεις για παράβαση μη ορθής διαχείρισης των καλλιεργειών.
  • Τέλος, υπενθυμίζεται ότι όλοι οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, υποχρεούνται να διατηρούν τα οικόπεδά τους καθαρά και αποψιλωμένα, ενώ σε περίπτωση έναρξης ή επέκτασης πυρκαγιάς σε μη αποψιλωμένα οικόπεδα επιβάλλονται στους ιδιοκτήτες ή εκμεταλλευτές αυτών διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back