Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Εύβοια

Εικόνα του άρθρου Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Εύβοια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/08/2019, 13:32
ΕΛΛΑΔΑ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά στην Εύβοια, η οποία όπως έγινε γνωστό καίει πευκοδάσος Natura, που είναι καταφύγιo άγριας ζωής. 

Πριν από λίγη ώρα με εισήγηση της πυροσβεστικής ζητήθηκε να συγκεντρωθούν οι κάτοικοι των χωριών Σταυρός και Κοντοδεσπότι και να είναι σε ετοιμότητα για να γίνει προληπτική απομάκρυνση αν κριθεί αναγκαίο, καθώς οι φλόγες κατευθύνονται προς τα εκεί, ενώ πνέουν ισχυροί άνεμοι. 

Το ίδιο έγινε και το πρωί με τον οικισμό Μακρυμάλλη, όπου οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία, αλλά δεν έγινε εκκένωση, καθώς δεν απειλήθηκε τελικά. Απομακρύνθηκαν προληπτικά μόνο τρεις μοναχοί από το μοναστήρι Μακρυμάλλης Παναγία Θεοτόκος, το οποίο επίσης δεν έπαθε τίποτα από τη φωτιά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πυκνοί καπνοί από το καιόμενο πευκοδάσος από τη συγκεκριμένη φωτιά εκτός του γεγονότος ότι έχουν καλύψει μια μεγάλη περιοχή στην Εύβοια και φτάνουν μέχρι την Αττική έχουν διασπορά ακόμη και στη Μαγνησία και τη Φθιώτιδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κέντρο της πυροσβεστικής υπηρεσίας δέχεται αρκετά τηλεφωνήματα για πιθανές νέες πυρκαγιές, οι οποίες όμως δεν είναι τίποτα άλλο, παρά οι μαύροι πυκνοί καπνοί από τη φωτιά στην Εύβοια.


Στον Πρόδρομο Θήβας

Ισχυρό μέτωπο έχει αναπτυχθεί την τελευταία ώρα στη φωτιά στον Πρόδρομο της Θήβας, καθώς οι τοπικοί ισχυροί άνεμοι είναι ιδιαίτερα έντονοι και οδηγούν τη φωτιά προς τα όρια της Βοιωτίας με την Αττική. 

Στη φωτιά βρίσκονται 30 πυροσβέστες με 15 οχήματα, ενώ ρίψεις νερού κάνουν 2 καναντέρ και 2 ελικόπτερα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται και από άλλες περιοχές, ενώ ήδη χωματουργικά μηχανήματα της περιφέρειας Στερεάς προσπαθούν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες, ώστε να προσεγγίσουν τα πυροσβεστικά οχήματα τη φωτιά, αλλά η κατάσταση είναι ακόμη κρίσιμη. 

Η φωτιά εξερράγη γύρω στις 6 το πρωί από άγνωστη αιτία και αμέσως οι ισχυροί άνεμοι που τοπικά ξεπερνούν ακόμη και τα 7 μποφόρ δημιούργησαν δύο κύρια μέτωπα, τα οποία συνεχώς διευρύνονται ανεξέλεγκτα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ. Φωτογραφία αρχείου


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back