Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο ωραίος χειμώνας που μας συντροφεύει

Εικόνα του άρθρου Ο ωραίος χειμώνας που μας συντροφεύει
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/02/2019, 15:54
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση ξεκίνησε την (ηλιόλουστη) Κυριακή το μεσημέρι από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων. Ο Πέρος Μπέχλης, εικαστικός, συντηρητής αρχαιοτήτων, φωτογράφος, με μια μικρή εισαγωγή ευχαριστιών που ακολούθησε τη μακροσκελή αναφορά του διευθυντή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κώστα Σουέρεφ, ξεκίνησε τα «Χειμωνιάτικα ασπρόμαυρα δέντρα».

Η έκθεση εκτείνεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Ιτς Καλέ.


Τα χειμωνιάτικα ασπρόμαυρα δέντρα, είναι οι εικόνες που συντροφεύουν το καθημερινό σχεδόν, χειμωνιάτικο σκηνικό των Ιωαννίνων, αλλά με μια στιγμιαία αποτύπωση του περιγράμματός τους που αναδεικνύει τη θέση τους στο τοπίο.

Το φωτογραφικό κομμάτι είναι εντυπωσιακό. Είναι σαν «παράθυρο» στις αίθουσες και τις προθήκες του μουσείου και ταιριάζει απόλυτα με τις μόνιμες εκθέσεις, αλλά και το στυλ του κτιρίου.

Οι εγκαταστάσεις στο χώρο, είναι μια άλλη υπόθεση, αρκετά περίπλοκη που «καλεί» την εκθεσιακή επιμέλεια για την επεξήγησή τους. Η κεντρική πάντως, με τη «μακέτα» μετάβασης από το δάσος στο αστικό σκηνικό, με τα δομικά υλικά που πλέον δεν χρησιμοποιούνται μεν, αλλά αναπαριστώνται με το σωστό τεχνικό τρόπο. Για παράδειγμα , οι οπλισμοί των καλουπιών βάφονταν παλιότερα, για να μην πάρουν την υγρασία και σκουριάσουν σε όλο το μήκος του σκελετού.

Επιπλέον, η εκθεσιακή δραστηριότητα περιλάμβανε και το φύτεμα μιας βαλανιδιάς, ένας απαραίτητος συμβολισμός που «ανακόπτει» το νόημα της εισαγωγής των δέντρων σε μουσεία ως εκθέματα και της απουσίας τους από το περιβάλλον.

Εν τέλει, τα «Χειμωνιάτικα ασπρόμαυρα δέντρα», μια αρκετά σκοτεινή αναπαράσταση μιας καθημερινότητας που στα Γιάννενα υπάρχει η θαυμαστή δυνατότητα παρατήρησής της σε πολύ κοντινούς χώρους, σχεδόν μέσα στον αστικό ιστό, είναι δύο ωραία πράγματα: μια ωραία «ένθεση» στο Αρχαιολογικό  Μουσείο και μια ενδιαφέρουσα έκθεση.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back