Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο κόμβος στη λεωφόρο Δωδώνης (συν άλλοι δύο)

Εικόνα του άρθρου Ο κόμβος στη λεωφόρο Δωδώνης (συν άλλοι δύο)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/11/2020, 01:25
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Εκτός από τους ουκ ολίγους κόμβους που κατασκευάζει ή σχεδιάζει να κατασκευάσει στο εθνικό δίκτυο κυρίως η Περιφέρεια Ηπείρου, κόμβους σχεδιάζει και ο Δήμος Ιωαννιτών και μάλιστα σε κρίσιμες διασταυρώσεις του οδικού δικτύου της πόλης.

Η δημοτική αρχή Ιωαννίνων καταβάλλει αυτή την περίοδο τη δεύτερη προσπάθειά της για να εντάξει πέντε ισόπεδους κυκλικούς κόμβους στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020». 

Η πρώτη της προσπάθεια είχε ξεκινήσει πέρσι τέτοια εποχή, με την αντιπολίτευση του Δήμου Ιωαννιτών να προειδοποιεί για την προχειρότητα της πρότασης και με τη δημοτική αρχή να επιμένει ότι υπάρχουν «ώριμες» μελέτες. Ο Δήμος κατέθεσε τελικά την πρόταση προς χρηματοδότηση, και τον Αύγουστο ήρθε η απορριπτική απόφαση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας Ηπείρου λόγω σοβαρών ελλείψεων στον φάκελο. Η δημοτική αρχή αντέδρασε αφήνοντας αιχμές κατά της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και με το επιχείρημα ότι οι ελλείψεις ήταν… «εντελώς τυπικές» (διαβάστε εδώ).

Ωστόσο, όπως ήταν αναμενόμενο, υπάρχει μια ακόμη ευκαιρία. Από τον Σεπτέμβριο «άνοιξε» πάλι η σχετική πρόσκληση του επιχειρησιακού προγράμματος. Αν και «τυπικές οι ελλείψεις», η δημοτική αρχή είναι έτοιμη να καταθέσει ξανά στο ΕΣΠΑ έναν φάκελο με τρεις, κι όχι πέντε, κόμβους. Προς το παρόν τουλάχιστον, καθώς η αρμόδια αντιδημαρχία και οι υπηρεσίες προσπαθούν να «ωριμάσουν» και τους άλλους δύο κόμβους μέχρι τον Ιανουάριο, οπότε και λήγει η προθεσμία υποβολής της πρότασης. Ίσως είναι από τις τελευταίες ευκαιρίες που έχει γενικά ο Δήμος Ιωαννιτών να εντάξει ένα έργο στο «ηπειρώτικο» ΕΣΠΑ, το οποίο πια, σε μεγάλο ποσοστό, έχει κληθεί να διαχειριστεί τις συνέπειες της πανδημίας.

Στα μέσα Οκτωβρίου, λοιπόν, σε συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, εγκρίθηκε η υποβολή της πρότασης για την κατασκευή τριών ισόπεδων κόμβων. Οι δύο από αυτούς βρίσκονται επί της λεωφόρου Γράμμου: ένας στη «Συνάντηση» και ένας στη διασταύρωση της λεωφόρου με την οδό Ίωνα Δραγούμη.

Ο τρίτος κυκλικός κόμβος σχεδιάζεται να γίνει σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης: στη διασταύρωση των οδών Δωδώνης, Ναπ. Ζέρβα, Πυρσινέλλα και Εισ. Σπύρου. Η κατασκευή του αναπόφευκτα θα αλλάξει πολύ τη φυσιογνωμία του κέντρου της πόλης (πόσο μάλλον αν συνδυαστεί και με την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας, την οποία, με μεγάλη καθυστέρηση, η δημοτική αρχή την προωθεί τελικά μέσω επικαιροποίησης της μελέτης). Η διάμετρος της κυκλικής νησίδας έχει μελετηθεί στα 24 μ. και η εξωτερική διάμετρος 44 μ. (με πλάτος οδοστρώματος 10 μ.).

Η πρόταση για τους τρεις αυτούς κόμβους, μετά το «πέρασμα» από την οικονομική επιτροπή, αναμένεται να πάρει τον δρόμο προς το Δημοτικό Συμβούλιο.

Οι άλλοι δύο κόμβοι που εκκρεμούν, είναι αυτός στο Πανηπειρωτικό Στάδιο, στη «συνάντηση» της εθνικής οδού με την περιφερειακή οδό, για τον οποίο δεν έχει κλείσει η εκκρεμότητα της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, και ο κόμβος στη συμβολή των οδών Κουντουριώτη, Παπανδρέου και Πατρ. Ευαγγελίδη, δίπλα από το παλαιό «Χατζηκώστα», για τον οποίο υπάρχει το κώλυμα με την παραχώρηση τμήματος έκτασης από το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» και την 6η Υγειονομική Περιφέρεια. 

Όλοι οι κόμβοι (ανεξαρτήτως του βαθμού ωριμότητας), περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, σύμφωνα με τον Δήμο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back