ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο κ. Καχριμάνης προειδοποιεί…

Εικόνα του άρθρου Ο κ. Καχριμάνης προειδοποιεί…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/10/2021, 19:48
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

H υπόθεση της λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) περιπλέκεται πολύ περισσότερο, με την Περιφέρεια Ηπείρου να αναλαμβάνει έναν καθοριστικό, παρεμβατικό ρόλο. Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης προανήγγειλε σήμερα ότι η Περιφέρεια Ηπείρου θα προσφύγει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας κατά της όποιας νέας διακήρυξης του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) αν δεν ληφθούν υπόψη τα τρία σημεία που ο ίδιος είχε θέσει δημόσια πριν από λίγο καιρό.

Η διακήρυξη για τη λειτουργία των ΣΜΑ ακυρώθηκε λόγω χρηματοοικονομικών κριτηρίων στις 4 Οκτωβρίου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, με την τελευταία να λαμβάνει υπόψη, με τη σειρά της, το υπόμνημα-διαμαρτυρία του Αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων. Μέχρι στιγμής, ο ΦοΔΣΑ Ηπείρου δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια για την ακύρωση του διαγωνισμού –κάτι που αναμένεται να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Οι λόγοι της ακύρωσης της διακήρυξης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση φαίνεται πάντως ότι δεν ικανοποίησαν τον κ. Καχριμάνη, ο οποίος επανέλαβε τα τρία περίφημα σημεία –εκπαίδευση προσωπικού, αριθμός μηχανημάτων και τονάζ- λέγοντας ότι αυτά συνάδουν με τους όρους της σύμβασης που έχει υπογράψει η Περιφέρεια Ηπείρου με τον ανάδοχο της προμήθειας του εξοπλισμού με τους ΣΜΑ.

«Αυτό οι όροι είναι δεσμευτικοί και για μας και για τον ΦοΔΣΑ και πρέπει να περιλαμβάνονται στη νέα διακήρυξη, διαφορετικά θα πρέπει να προσφύγουμε εμείς» τόνισε ο κ. Καχριμάνης.

Και σε αυτό το σημείο έβαλε μπροστά τον… ΕΔΕΛ, το ελεγκτικό όργανο των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, προειδοποιώντας ότι υπάρχει ο κίνδυνος να επιστραφούν κονδύλια του ΕΣΠΑ αν δεν υπάρξει επί της ουσίας η ανάλογη συμμόρφωση.

Η στάση του κ. Καχριμάνη και η επίκληση του ΕΔΕΛ εκ μέρους του εκπλήσσουν (;), με το δεδομένο ότι επί ενάμιση χρόνο ο περιφερειάρχης προσπαθούσε να μην κάνει καμία δημόσια δήλωση για την προετοιμασία του διαγωνισμού για τους ΣΜΑ από τον ΦοΔΣΑ και για τις αντιδράσεις που υπήρχαν από τους Δήμους Ιωαννιτών και Ζίτσας.

Η πρώτη του παρέμβαση έγινε πριν από λίγες μέρες, ενώ ο διαγωνισμός βρισκόταν σε εξέλιξη και ενώ μεσολάβησε και η διαμαρτυρία του Αστικού ΚΤΕΛ. Ο κ. Καχριμάνης, αν και, όπως είχε πει, «δεν είναι αυτός που θα κρίνει το δημόσιο συμφέρον», έθεσε τα τρία σημεία. Την επομένη, χαρακτήρισε την παρέμβασή του αυτή «δημόσια ενημέρωση» και υποστήριξε ότι η «Περιφέρεια Ηπείρου δεν εμπλέκεται στη μεταφορά των απορριμμάτων».

Μετά ήρθε η ακύρωση του διαγωνισμού από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, και τώρα αυτή η «βροντερή» παρέμβαση. Μια παρέμβαση που έγινε με τον πιο δημόσιο τρόπο και την κατάλληλη στιγμή, πριν συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦοΔΣΑ για τις επόμενες κινήσεις του λόγω της ακύρωσης του διαγωνισμού…

Ο τρόπος αυτός άσκησης πολιτικής, μέσω δημόσιων προειδοποιήσεων, χωρίς να έχει προηγηθεί, όπως όλα δείχνουν, κάποια συνάντηση ή κάποια συζήτηση με τον ΦοΔΣΑ, σίγουρα δεν συμβάλλει στην εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης και κυρίως δεν δημιουργεί ένα ομαλό πολιτικό κλίμα.

Το μόνο ασφαλές συμπέρασμα που μπορεί να βγει αν μη τι άλλο, είναι ότι η Περιφέρεια Ηπείρου δεν έχει καμία διάθεση να αφήσει την αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων στους Δήμους, εκεί που ανήκει.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back