ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο γυμναστής που δεν ήθελε τους μαλλιάδες

Εικόνα του άρθρου Ο γυμναστής που δεν ήθελε τους μαλλιάδες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/08/2018, 20:30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Λέοναρντ Σκίνερ ήταν ένας νότιος γυμναστής, στο νότιο σχολείο τoυ Τζάκσονβιλ στη Φλόριντα, που έφερε το όνομα του νότιου θρύλου, στρατηγού Μπόμπι Λι. Επίσης, ήταν πολύ αυστηρός  στο θέμα του μήκους των μαλλιών. Και οι τύποι που θα έδιναν το όνομά του στη μπάντα τους, ήταν μαλλιάδες.

Πριν από 45 χρόνια, μια τέτοια βδομάδα του Αυγούστου, μια μπάντα από την Αλαμπάμα έβγαλε το πρώτο της άλμπουμ, το «Pronounced, Leh-nerd Skin-nerd». Οι Lynyrd Skynyrd, γιατί περί αυτών πρόκειται, έβγαλαν τη μπάντα με το όνομα του αντιπαθητικού γυμναστή τους, αλλάζοντας τα φωνήεντα για να αποφύγουν τυχόν μηνύσεις, αλλά και εξηγώντας με τον τίτλο του άλμπουμ την προφορά, για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για ποιον μιλάμε.

Το Pronounced, Leh-nerd Skin-nerd ήταν ριψοκίνδυνο. Ρωτούσε το νότιο κοινό, σε μια εποχή που ο ρατσισμός του αμερικάνικου νότου ήταν ακόμα στα φόρτε του, αν «είχε ζήσει ποτέ στο γκέτο». Ήταν επίσης μελωδικό, με το Free Bird, το απόλυτο εγχειρίδιο για το «πώς φτιάχνουμε μια τέλεια χαρντ ροκ σύνθεση». Ήταν λίγο μελούρα, στο Tuesday’s Gone, ήταν ζόρικο στο I ain’t the one και ήταν το απόλυτο νότιο ροκ άλμπουμ στο Simple Man.

Μετά από τεσσεράμισι δεκαετίες, δεν υπάρχουν οι περισσότεροι που έφτιαξαν αυτό το άλμπουμ. Ο Σκίνερ έχει πεθάνει εδώ και οκτώ χρόνια, ο Ρόνι βαν Ζαντ και τα αδέρφια Γκέινς σκοτώθηκαν στο αεροπορικό δυστύχημα του ’77, ο Άλεν Κόλινς πέθανε το ’90, ο Γουίλκεσον το ’01, ο Πάουελ το ’09.

Φέτος, οι Skynyrd ανακοίνωσαν ότι σταματούν, μετά από μισό αιώνα περιοδειών και δίσκων. Το Pronounced, Leh-nerd Skin-nerd θα παραμείνει για πάντα ίσως το καλύτερο άλμπουμ τους και ένα από τα καλύτερα του ροκ εν ρολ.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back