ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Άνω και Κάτω Πεδινά: ένας «κρύος τόπος»

Εικόνα του άρθρου Άνω και Κάτω Πεδινά: ένας «κρύος τόπος»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/10/2023, 21:30
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ - ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Άνω Πεδινά και Κάτω Πεδινά: Δύο από τους παλιότερους οικισμούς του Ζαγορίου, που τα χωρίζει ένα οροπέδιο.

Τα χωριά αυτά αναφέρονται ήδη από το 1361 σε χρυσόβουλο του δεσπότη Συμεών Παλαιολόγου του Σέρβου προς τον Ιωάννη Τσάφα Ουρσίνο Δούκα. Αναφέρονται, ωστόσο, με την παλιά τους, σλάβικη ονομασία: Άνω Σουδενά και Κάτω Σουδενά.

Τρεις αιώνες μετά, τον 17ο αιώνα, σε μια ενθύμηση, εντοπίζεται και ο τύπος «Στούδενα». Ο λόγιος του 19ου αιώνα Ιωάννης Λαμπρίδης αναφέρει ότι «τα χωριά Άνω και Κάτω Σουδενά μέχρι του 1634 ελέγοντο Στούδενα…». Μάλιστα, ο Λαμπρίδης δίνει την ερμηνεία του ότι «Στούδενα» σημαίνει «τόπος κρύος».

Ο ρωσογερμανός γλωσσολόγος Max Vasmer αναφέρει επίσης ότι ο τύπος «Στουδενά» προέρχεται από σλάβικη λέξη που σημαίνει «ψυχρός».

Την περίοδο 1926-1928, τα Σουδενά απέκτησαν ελληνικό όνομα. Ήταν μια ακόμη περίοδος μαζικής μετονομασίας οικισμών της Ελλάδας, με τα αλλόφωνα τοπωνύμια να εξαφανίζονται από τον χάρτη. Μόνο εκείνα τα χρόνια, έγιναν από 2.500 μετονομασίες στην Ελλάδα.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:

Η πρώτη ελληνική ονομασία των χωριών αυτών ήταν: Άνω και Κάτω Κάμπος. Αυτό το τοπωνύμιο άντεξε μόλις έναν χρόνο. Το 1929 ήρθαν τα Άνω και Κάτω Πεδινά. Ωστόσο, πολλοί Ζαγορίσιοι χρησιμοποιούν, μέχρι σήμερα, την παλιά ονομασία των χωριών: Άνω και Κάτω Σουδενά.

Πρέπει να σημειωθεί ότι κατά την οθωμανοκρατία, ιδίως από τον 16ο αιώνα και μετά, τα δύο αυτά χωριά παρουσίαζαν ιδιαίτερη άνθηση, λόγω του κάμπου τους.

Σύμφωνα με φορολογικό κατάστιχο του 1564, στα Άνω Πεδινά υπήρχαν 4 συνοικίες με 81 οίκους. Η παραγωγή αφορούσε το λινάρι, τα δημητριακά, τις ζωοτροφές, τον μούστο, τα μελίσσια, τα καρύδια, τα κηπευτικά και τα οικόσιτα παραγωγικά ζώα. 

Όσον αφορά τα Κάτω Πεδινά, το 1564 καταγράφηκαν 70 οίκοι ενώ η παραγωγή ήταν σχεδόν ταυτόσημη με αυτήν των Άνω Πεδινών.

Πηγές:

Κώστας Ευ. Οικονόμου, «Τα οικωνύμια του νομού Ιωαννίνων-Γλωσσολογική Εξέταση», Ιωάννινα, 2002

Στέφανος Μπέττης, «Ονοματολογία των χωριών του νομού Ιωαννίνων», Ιωάννινα, 1996

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3