Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο «εσωτερικός τουρισμός» μειώνεται από πέρυσι

Εικόνα του άρθρου Ο «εσωτερικός τουρισμός» μειώνεται από πέρυσι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/07/2020, 11:49
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Είναι κάπως… καταθλιπτική η συζήτηση για τα τουριστικά δεδομένα φέτος το καλοκαίρι, λόγω των συνθηκών, ωστόσο έχει ενδιαφέρον η αποτύπωση του προφίλ του «εσωτερικού τουρίστα», ειδικά τη στιγμή που αναμένεται να είναι η βασική πηγή εσόδων φέτος.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε την έρευνα ημεδαπών τουριστών για το 2019, η οποία δείχνει μεταξύ άλλων ότι στην Ελλάδα, μετακινήθηκαν 4,6 εκατ. άτομα τουλάχιστον για ένα ταξίδι και έκαναν συνολικά 7,4 εκατ. ταξίδια.

Σχεδόν ο μισός πληθυσμός δηλαδή, πήγε τουλάχιστον ένα ταξίδι για κάποιο λόγο, το περασμένο έτος.

Ο αριθμός παρουσίασε μείωση κατά 3,4% σε σχέση με το 2018.

Όλος αυτός ο κόσμος παρήγαγε ένα οικονομικό μέγεθος της τάξης των 2,5 δις ευρώ, αυξημένο κατά 0,8% σε σχέση με το 2018.

Οι περισσότεροι εσωτερικοί τουρίστες δεν πάνε σε ενοικιαζόμενα καταλύματα αλλά… στα χωριά και στα εξοχικά. Το 58% όλων των παραπάνω, δεν νοίκιασε δωμάτιο ή σπίτι για τα ταξίδια του.

Τα περισσότερα προσωπικά ταξίδια πραγματοποιήθηκαν με χερσαία μέσα μεταφοράς (3,9 εκατομμύρια ταξίδια) και, δευτερευόντως, με θαλάσσια μέσα (1,0 εκατομμύρια ταξίδια).

Εδώ είναι και η σημαντικότερη μείωση: Μόνο πέρυσι, χρονιά χωρίς πανδημία, τα ταξίδια με χερσαία μέσα μειώθηκαν κατά 10,6%. Το στοιχείο προκαλεί σκεπτικισμό για το διαθέσιμο χρήμα της ελληνικής οικογένειας, που φαίνεται ότι μειώνεται ήδη από πέρυσι ή τουλάχιστον, μειώνεται η διάθεσή του.

Μείωση σημείωσαν επίσης τα ταξίδια με διαμονή σε ιδιόκτητες εξοχικές κατοικίες κατά 13,1% και οι αντίστοιχες διανυκτερεύσεις κατά 16,7%, κατά το έτος 2019 σε σχέση με το 2018. Όμοια, τα ταξίδια σε καταλύματα που παρέχονται δωρεάν από συγγενείς και φίλους και λοιπά μη ενοικιαζόμενα καταλύματα, μειώθηκαν κατά 12,7%, ενώ οι αντίστοιχες διανυκτερεύσεις αυξήθηκαν κατά 0,5%.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back