ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο διάλογος του παραλόγου…

Εικόνα του άρθρου Ο διάλογος του παραλόγου…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/11/2021, 22:30
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το θέμα με τους «αντιπροσωπευτικούς νέους» που επιστρέφουν για να εργαστούν στην Ελλάδα, τους οποίους επέλεξε ως συνομιλητές ο πρωθυπουργός στο προσυνέδριο της ΝΔ, παίρνει διαστάσεις.

Λογικό άλλωστε, μιας και το πάνελ δεν ανταποκρινόταν ιδιαίτερα στην εργασιακή κατάσταση της νεολαίας, ειδικά στα Ιωάννινα. Η επιλογή γόνων οικογενειακών μεγάλων επιχειρήσεων και βιομηχανιών των Ιωαννίνων, δεν ήταν ιδιαίτερα εύστοχη και ως εκ τούτου, επέτεινε την αίσθηση ότι η κυβέρνηση μάλλον δεν εκτιμάει τι ακριβώς προβλήματα αντιμετωπίζουν οι νέοι και νέες που δεν έχουν αυτές τις ανέσεις.

Μεσημέρι Δευτέρας, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε την εξής ανακοίνωση: «Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε στα Γιάννενα ως παράδειγμα brain gain έναν νέο που επέστρεψε στην Ελλάδα για να εργαστεί σε μία βιομηχανία. Έφθασε μάλιστα να ισχυριστεί ότι αυτό έγινε γιατί τώρα πια, με τον ίδιο πρωθυπουργό και τη ΝΔ στην κυβέρνηση, έχει στη χώρα του τις ευκαιρίες που του αξίζουν. Αυτό που παρέλειψε ωστόσο να πει, είναι ότι η βιομηχανία αυτή ανήκει στην οικογένειά του. Με λίγα λόγια θα δουλέψει στην εταιρία του πατέρα του. Κάτι που προφανώς δεν είναι κακό, αρκεί να αναγνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης πως δεν έχουν γονείς εργοστασιάρχες όλοι οι νέοι που βρίσκονται σε αδιέξοδο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως δεν γνώρισε ακριβή πρόσωπα και πράγματα, καθώς δεν ήταν ο συγκεκριμένος, ο μόνος με μεγάλη οικογενειακή περιουσία.

Το απόγευμα ήρθε η ανακοίνωση της ΝΔ, η οποία επέλεξε να μην απαντήσει στην ουσία του ζητήματος, παρά να κατηγορήσει, όπως συνηθίζει, τον ΣΥΡΙΖΑ: «Την περίοδο της κρίσης, χιλιάδες νέοι αναζήτησαν εργασία στο εξωτερικό. Την περίοδο της αλλοπρόσαλλης διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ  και του κινδύνου εξόδου από το ευρώ λόγω της ‘περήφανη (sic)  διαπραγμάτευσης’ Τσίπρα- Βαρουφάκη, το κύμα αυτό έγινε πολύ ισχυρότερο» αναφέρει. 

Βέβαια, αποσιωπά ότι η κίνηση των «νεομεταναστών» ξεκίνησε πριν το 2015, όταν οι κυβερνήσεις Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά κ.λπ. είχαν εντάξει την Ελλάδα στα μνημόνια.

Η ΝΔ αναφέρει επίσης ότι από το «χιλιάδες παιδιά που έφυγαν τα προηγούμενα χρόνια, να βλέπουν ξανά στην Ελλάδα τις ευκαιρίες που ζητούσαν για να επιστρέψουν. Αυτό είναι γνωστό σε όλους. Στον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά και στις τοπικές κοινωνίες που βλέπουν νέους να γυρίζουν στην πατρίδα τους».

Βέβαια, «στις τοπικές κοινωνίες», τα πρόσωπα και οι καταστάσεις είναι επίσης γνωστά και η ατυχής ανακοίνωση της ΝΔ είναι για γενική κατανάλωση, εκτός Ιωαννίνων…

Η ουσία παραμένει η εξής: ότι η Ήπειρος είναι μια περιοχή με 16,8% ανεργία και όχι πάρα πολλές ευκαιρίες για δουλειά, που συχνά είναι χαμηλά αμειβόμενες, με δύσκολες συνθήκες εργασίας και υπεραπαίτηση από τις επιχειρήσεις κάθε μεγέθους.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back