Λυκ πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

«Να έχει εμβολιαστεί πάνω από το 80%, τον Δεκέμβριο»

Εικόνα του άρθρου «Να έχει εμβολιαστεί πάνω από το 80%, τον Δεκέμβριο»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/06/2021, 19:03
ΕΛΛΑΔΑ

Τα κυβερνητικά στελέχη πλειοδοτούν σε διαφορετικές δηλώσεις για το στόχο του εμβολιαστικού προγράμματος, προσπαθώντας να χρησιμοποιήσουν επικοινωνιακά τους αριθμούς που φαίνονται «καλύτεροι» και να δημιουργήσουν μια αίσθηση ετοιμότητας, η οποία πάντως αμφισβητείται από τους ειδικούς.

Τώρα, μετά τους στόχους περί «70% εμβολιασμών τον Ιούνιο» που δεν είναι επιτεύξιμος, παρότι οι ρυθμοί αυξήθηκαν σημαντικά τον Απρίλιο και τον Μάιο (έχουν σημειώσει μια κάμψη της τάξης του 10%-15% ημερησίως τις τελευταίες δύο εβδομάδες), προέκυψε το «80% τον Δεκέμβριο».

Αυτό το στόχο έθεσε αυτή τη φορά ένας ειδικός (και όχι κυβερνητικός), ο καθηγητής Πνευμονολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στο Regional Growth Conference 2021 στην Πάτρα και λέγοντας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του συνεδρίου:

«Ο κ. Βασιλακόπουλος ζήτησε από τους πολίτες να μην υπάρχει χαλάρωση καθώς θα απαιτηθεί να έχει εμβολιαστεί πάνω από το 80% του πληθυσμού τον Δεκέμβρη για να επιτευχθεί ο στόχος της ανοσίας της αγέλης».

Σημειωτέον ότι χτες, ο υφυπουργός κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι στόχος είναι να έχει εμβολιαστεί με μια δόση το 50% του πληθυσμού, στο τέλος Ιουνίου.

Το ίδιο απόγευμα, η γιατρός Βάνα Παπαευαγγέλλου έλεγε στην απογευματινή ενημέρωση της Παρασκευής, ότι ναι μεν μια σημαντική μερίδα του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, αλλά «είναι σαφές ότι είμαστε ακόμα μακριά από το επιθυμητό τείχος της ανοσίας».

Δίπλα της, ο υφυπουργός κ. Χαρδαλιάς ωστόσο, ανακοίνωνε ότι στον επιδημιολογικό χάρτη (που επιστρέφει), ως βασικό εμβολιαστικό στατιστικό ανά νομό, θα υπάρχει το ποσοστό «τουλάχιστον 1 δόσης» και όχι του ολοκληρωμένου εμβολιασμού.

Πίσω στο συνέδριο της Πάτρας, ο γενικός γραμματέας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους είπε… και τα δύο. Είπε δηλαδή από τη μια ότι «έχουμε φτάσει τους 6 εκατ. εμβολιασμούς», χωρίς το δελτίο Τύπου να αναφέρει αν διευκρίνισε ότι ο αριθμός αφορά τις συνολικές δόσεις που έχουν χορηγηθεί και όχι τον ολοκληρωμένο εμβολιασμό, και από την άλλη, δικαιολογήθηκε για τις αργοπορίες λέγοντας ότι «η δυναμική των εμβολιασμών θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη, εφόσον η χώρα διέθετε περισσότερα εμβόλια».

Κοινώς, η απολύτως αναγκαία και επιτακτική διαδικασία εμβολιασμού δεν πηγαίνει ακριβώς με τους ρυθμούς που είχε υπολογιστεί και θα πρέπει να επιταχυνθεί, με τρόπο όμως που δεν είναι στο χέρι της κυβέρνησης. Αυτή με τη σειρά της, εφευρίσκει επικοινωνιακά κόλπα για να «βελτιστοποιήσει» την πραγματικότητα.

(στιγμιότυπο από το συνέδριο, photo credit Eurokinissi)

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back