Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

Το «τείχος ανοσίας» και οι δηλώσεις του κ. Σκέρτσου

Εικόνα του άρθρου Το «τείχος ανοσίας» και οι δηλώσεις του κ. Σκέρτσου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/06/2021, 17:17
ΕΛΛΑΔΑ

Η κυβέρνηση, ανάλογα με το πώς εξελίσσεται η παραλαβή των δόσεων εμβολίων, αλλάζει και το επικοινωνιακό της πρόταγμα.

Μετά τις αποτυχημένες εκτιμήσεις για «70% ανοσία τον Ιούνιο», οι οποίες διαψεύστηκαν από τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων και από τη γενικότερη αποτυχία της ΕΕ να προστατεύσει τις συμφωνίες που έκανε με τις φαρμακοβιομηχανίες, τώρα, προέκυψε το «εμβολιασμένο το 50% του πληθυσμού» στο τέλος Ιουνίου.

Το είπε ξανά ο κ. Σκέρτσος σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνική εκπομπή, όντας προσεκτικότερος από προηγούμενες περιπτώσεις. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, τόνισε ότι «με βάση τον προγραμματισμό που είχε γίνει, προβλεπόταν ότι στο τέλος Ιουνίου το 50% των πολιτών θα έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί». Ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός ότι το ΑΠΕ έχει τίτλο στο άρθρο «Μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχει εμβολιαστεί το 50% του ενήλικου πληθυσμού».

Βέβαια, 50% με μια δόση δεν σημαίνει ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Η κυβέρνηση επιμένει να χρησιμοποιεί τα στοιχεία της πρώτης δόσης για να δημιουργήσει την αίσθηση ότι ο πληθυσμός της χώρας «θωρακίζεται», ωστόσο η πραγματικότητα, σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμένους-ες είναι ότι το ποσοστό σήμερα, 4 Ιουνίου, είναι στο 20,5%.

Επίσης, η διαδικασία έχει μειώσει ελαφρά ρυθμούς εδώ και δέκα περίπου ημέρες, με τις χορηγούμενες δόσεις να έχουν πέσει κάτω από τις 100.000, ημερησίως.

 Τέλος, ο κ. Σκέρτσος αναπαρήγαγε και το έτερο κυβερνητικό αφήγημα του «εμβολιαστικού πρωταθλητισμού» στην Ευρώπη.

Παρεμπιπτόντως, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ECDC, η Ελλάδα έχει χορηγήσει μια τουλάχιστον δόση στο 42,2% του πληθυσμού, με το μέσο ευρωπαϊκό όρο να είναι 47%.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Our World In Data, η Ελλάδα είναι στη 13η θέση των δόσεων που έχουν χορηγηθεί, σε σχέση με τον πληθυσμό της και όγδοη, με την ίδια σχέση, στους πλήρως εμβολιασμένους-ες.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back