Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ό,τι πει η κυβέρνηση ή ό,τι πούνε οι ειδικοί;

Εικόνα του άρθρου Ό,τι πει η κυβέρνηση ή ό,τι πούνε οι ειδικοί;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/06/2021, 22:13
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μπορεί κυβερνητικοί υπουργοί όπως ο Άρης Σκέρτσος ή ο Χάρης Θεοχάρης να «βομβαρδίζουν» επικοινωνιακά, δίνοντας εντύπωση ότι όλα πλέον «χαλαρώνουν» και πάμε για ένα φουλ τουριστικό καλοκαίρι, η επιτροπή ειδικών όμως δεν έχει την ίδια εικόνα.

Από την άλλη, η κυβέρνηση φαίνεται ότι προχωράει με την επιλογή προβολής του μεγαλύτερου δυνατού δεδομένου, αυτού της «τουλάχιστον μιας δόσης» δηλαδή, το οποίο εντάσσει στα στοιχεία που θα αναφέρει ανά νομό, ο επιδημιολογικός χάρτης.

Το θέμα είναι γιατί δεν επιλέγεται το ποσοστό όσων έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία εμβολιασμού. Μια εύλογη «υποψία» είναι ότι αυτό το ποσοστό είναι μικρότερο και όχι το ίδιο… ευχάριστο επικοινωνιακά.

Προφανώς, η μια δόση παρέχει ένα ποσοστό προστασίας. Ωστόσο, η διαδικασία είναι δεδομένη αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, για την πλειοψηφία του πληθυσμού που θα εμβολιαστεί. Μικρότερο ποσοστό εξ αυτών είναι οι εμβολιασμένοι ή με ραντεβού για μονοδοσικό εμβόλιο και σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες, οι έχοντες νοσήσει.

Η γιατρός Βάνα Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση της Παρασκευής 4 Ιουνίου, ήταν ξεκάθαρη: Ναι μεν οι δείκτες υποχωρούν και υπάρχει αισιοδοξία, αλλά είμαστε ακόμα μακριά από το επιθυμητό τείχος ανοσίας.

«Ξεκινάμε να κάνουμε όνειρα και κάποια αρχικά σχέδια για τις διακοπές μας, γνωρίζοντας όμως καλά ότι μέχρι να ελεγχθεί η πανδημία, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Νομίζω ότι οι περισσότεροι από εμάς πια έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η περιπέτεια δεν έχει λήξει και ούτε θα λήξει σύντομα» τόνισε.

Επίσης, η κα Παπαευαγγέλου πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να συγκριθεί το φετινό καλοκαίρι με αυτό του 2020, καθώς φέτος, υπάρχει μεγάλη διασπορά. Επομένως, οι διακοπές θα είναι με προσοχή. Είπε, κατά λέξη:

«Δεν μπορεί να συγκριθεί αυτό το καλοκαίρι, με αυτό του 2020. Βρισκόμαστε σε μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα με διασπορά του ιού στην κοινότητα. Και ναι, φέτος, μια σημαντική μερίδα του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί. Αλλά είναι σαφές ότι είμαστε ακόμα μακριά από το επιθυμητό τείχος της ανοσίας».

To ίδιο και ο γιατρός Γκίκας Μαγιοργκίνης: όσο δεν είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο η εμβολιαστική κάλυψη, το άνοιγμα δραστηριοτήτων πρέπει να  γίνεται με προσοχή.

Υπό αυτούς τους όρους, το θέμα της απεικόνισης των εμβολιασμών, ειδικά σε ένα δημόσιο εργαλείο πληροφόρησης όπως ο χάρτης, είναι πολύ σοβαρό και η κυβέρνηση το αντιμετωπίζει βασικά ως σκοπιμότητα και όχι χρηστικά.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back