Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το μωβ… παλιό μαιευτήριο

Εικόνα του άρθρου Το μωβ… παλιό μαιευτήριο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/10/2018, 20:18
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στην εξωτερική τουλάχιστον αναβάθμιση των πολιτιστικών του υποδομών (χωρίς να λείπουν και κάποιες εσωτερικές παρεμβάσεις) προχωρά το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου.

Μετά τη Σχολή Σύγχρονου Χορού και το Δημοτικό Ωδείο, το κτίριο που στεγάζει τη Φιλαρμονική Ορχήστρα και το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών απέκτησε μια άλλη μορφή. Σε πρώτη φάση, όπως συνέβη και με το Δημοτικό Ωδείο, το νέο χρώμα του κτιρίου (μωβ) είναι αυτό που τραβάει την προσοχή και που σίγουρα θέτει το ερώτημα αν πρόκειται για μια νέα αρχιτεκτονική πρόταση ή απλώς για μια «χτυπητή», διακοσμητική χρωματική επιλογή.

Τη νέα εμφάνιση του κτιρίου παρουσίασαν σήμερα στον τοπικό Τύπο ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας και ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Κώστας Γκόγκος, ενώ το παρών έδωσαν και οι δάσκαλοι του Τμήματος Παραδοσιακών Χορών. Ο κ. Μπέγκας μίλησε για την προσπάθεια του Δήμου να βρίσκεται «κοντά στον πολιτισμό» και για την υποχρέωση της κοινωνίας να συντηρεί και να ανακαινίζει κτίρια που ανήκουν στον πολιτισμό και που παράλληλα αποτελούν μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πριν την παρέμβαση


Ένα τέτοιο κτίριο είναι το συγκεκριμένο, το οποίο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο από το υπουργείο Πολιτισμού. Πρόκειται για το παλαιό μαιευτήριο του δημοτικού νοσοκομείου «Η Αγάπη» (πρώην «Χαμιδιέ» επί οθωμανοκρατίας, όταν και ανεγέρθηκε) που κάποτε καταλάμβανε σχεδόν όλο το πάρκο Κουραμπά. Τη δεκαετία του ’50, μέρος του νοσοκομειακού συγκροτήματος κατεδαφίστηκε. Στη θέση του χτίστηκε το ξενοδοχείο «Ξενία». Τα αρχιτεκτονικά σχέδια του κτιρίου αποδίδονται στον πολωνό μηχανικό Ζίγκμουντ Μινέικο, ο οποίος υπηρετούσε ως νομομηχανικός στα Γιάννενα στα τέλη του 19ου αιώνα. Ο Μινέικο παντρεύτηκε την Περσεφόνη Μάναρη, κόρη του διευθυντή της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων Σπυρίδωνα Μάναρη. Αργότερα μετακόμισε στην Πάτρα, όπου έγινε και πεθερός του Γιώργου Παπανδρέου.

Το δημοτικό νοσοκομείο «Η Αγάπη» συνέχισε την πορεία του μέχρι το 1983, όταν και καταργήθηκε. Για λίγα χρόνια, στους χώρους του φιλοξενήθηκε το στρατιωτικό νοσοκομείο. Τη δεκαετία του ’90, ο χώρος απέκτησε πολιτιστικό χαρακτήρα, ο οποίος παραμένει μέχρι σήμερα. 

Η αίθουσα του Τμήματος Παραδοσιακών Χορών


Στην ιστορικότητα του Κουραμπά και ιδίως του πρώην μαιευτηρίου αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κ. Γκόγκος. Ο κ. Γκόγκος έκανε δε γνωστό ότι σειρά εξωτερικής αναβάθμισης παίρνει το διπλανό κτίριο, όπου στεγάζονται το Εικαστικό Εργαστήρι και το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού (ΚΔΑΠ) «Ρόδα». Τέλος, ο δήμαρχος εκτίμησε ότι το πιο σημαντικό είναι πως οι παρεμβάσεις στα κτίρια έγιναν «με συγκρατημένα κόστη» ευχαριστώντας τη διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου και τους υπηρεσιακούς παράγοντες.

H αίθουσα της Φιλαρμονικής Ορχήστρας


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3