ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Μονοβάρδιες» νοσηλευτών με το νέο καθηκοντολόγιο;

Εικόνα του άρθρου «Μονοβάρδιες» νοσηλευτών με το νέο καθηκοντολόγιο;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/09/2022, 12:21
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Π.Γ.Ν.Ι., ζητάει με υπόμνημά του, να αποσυρθεί η νομοθεσία για το νέο καθηκοντολόγιο των νοσηλευτών-τριών, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι η εφαρμογή του, ειδικά στο ΠΓΝΙ, «οδηγεί στον άμεσο παροπλισμό 327 ΔΕ βοηθών Νοσηλευτών, από την αυτόνομη, αυτόβουλη και υπεύθυνη εφαρμογή νοσηλευτικών πράξεων και την ίδια στιγμή την μετάθεση της ευθύνης για τις πράξεις τους στους αναθέτοντες νοσηλευτές, οι οποίοι μετά από υποκειμενική αξιολόγηση της επάρκειας του Βοηθού Νοσηλευτή, μπορούν να εκχωρήσουν από καμία έως κάθε αυτόνομη νοσηλευτική πράξη, αρκεί να αναλάβουν την αποκλειστική ευθύνη για τις επιπτώσεις των πράξεων τις οποίες αναθέτουν».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συλλόγου, το ΠΓΝΙ διαθέτει 460 ΠΕ και ΤΕ νοσηλευτές-τριες (μόνιμους-συμβασιούχους) και στην 327 ΔΕ, ήτοι 787 νοσηλευτές ΠΕ,ΤΕ και ΔΕ.

Ο οργανισμός του ωστόσο προβλέπει 815 θέσεις και η διοίκηση του ΠΓΝΙ προτείνει από το 2019 930 θέσεις.

Φυσικά, η κυβέρνηση «απέρχεται» τέτοιων αιτημάτων και ουσιαστικά ανακατανέμει με αντιυγειονομικό τρόπο τα καθήκοντα, βλέποντας στο «βάθος» τη ριζική αναδιάρθρωση και εν τέλει, την αποσάθρωση του ΕΣΥ. Μην ξεχνάμε ότι όλα αυτά συμβαίνουν παράλληλα με την αποσάθρωση του δημόσιου πανεπιστημίου και τη στροφή στη μεταλυκειακή εκπαίδευση, όπου ειδικά ο ιδιωτικός παράγοντας υπολείπεται σημαντικά σε επίπεδο εκπαίδευσης.

Αυτά τα σημεία, ο σύλλογος αποφεύγει «ευγενικά» να τα θίξει, καθώς η πλειοψηφία του πρόσκειται πολιτικά στην κυβερνητική παράταξη…

Σημειώνει πάντως ότι το σενάριο εφαρμογής του καθηκοντολογίου στη νοσοκομειακή καθημερινότητα με «μονοβάρδια» νοσηλευτή, «είναι επικίνδυνο για νοσηλευτές και ασθενείς για να εφαρμοστεί απαιτείται η αναδιοργάνωση όλου του νοσηλευτικού προσωπικού του Π.Γ.Ν.Ι., ακόμη και εκείνων που έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση στις διάφορες μονάδες και κλινικές του Π.Γ.Ν.Ι. για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, πράγμα απαράδεκτο και επικίνδυνο».

Εν τέλει, ο σύλλογος ζητάει να ανακληθεί η υπουργική απόφαση για το καθηκοντολόγιο των βοηθών νοσηλευτών «που διατηρεί την αδικία σε βάρος τους, διαιωνίζει τη πολυδιάσπαση του νοσηλευτικού προσωπικού και οδηγεί σε αδυναμία λειτουργίας εκατοντάδων νοσηλευτικών τμημάτων πανελλαδικά» κα να καθιερωθεί μια ενιαία κατηγορία νοσηλευτικού προσωπικού, με πανεπιστημιακή εκπαίδευση, και ένταξη, με μεταβατικές διαδικασίες, των ΤΕ και ΔΕ.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back