ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Μια πενταετία το λιγότερο για Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο»

Εικόνα του άρθρου «Μια πενταετία το λιγότερο για Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/09/2020, 19:39
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πιστός στο εξάμηνο ραντεβού του με τον τοπικό Τύπο, ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης προχώρησε σε έναν απολογισμό της κοινοβουλευτικής του δραστηριότητας αυτό το διάστημα.

Ο κ. Καλογιάννης, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στα Γιάννενα, αφού επέρριψε όλες τις ευθύνες για την ανακοπή… της τροχιάς ανάπτυξης με υψηλούς ρυθμούς αποκλειστικά και μόνο στην πανδημία κι αφού εξήρε την κυβέρνηση για «αξιοθαύμαστη ψυχραιμία και ετοιμότητα στην αντιμετώπιση αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης», στάθηκε σε αρκετά κρίσιμα για τον τόπο θέματα, όπως είναι ο ενιαίος χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός, η ύδρευση (διαβάστε εδώ) και οι υποδομές.

Ο χωροταξικός σχεδιασμός του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων αποτελεί όντως έναν ιδιαίτερα σημαντικό τομέα, η απουσία του οποίου αναδεικνύεται κάθε φορά που προκύπτουν ζητήματα χωροθέτησης δραστηριοτήτων που θεωρούνται ή είναι όχι και τόσο φιλικές στο περιβάλλον.

Ο βουλευτής υποστήριξε για μια ακόμη φορά ότι ο Δήμος Ιωαννιτών έπρεπε να αναθεωρήσει τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΓΠΣ) των πρώην καποδιστριακών Δήμων, που εκκρεμούν από το 2009, όπως και να πιέσει για την επικαιροποίηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου του Λεκανοπεδίου. Ο κ. Καλογιάννης εκτιμά ότι η εκπόνηση μιας μελέτης Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ή Τοπικού Χωρικού Σχεδίου όπως λεγόταν μέχρι πριν από λίγο καιρό) που προωθείται από το αρμόδιο υπουργείο για τους Δήμους με χρηματοδότηση από το «Πράσινο Ταμείο», είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. «Θα χρειαστεί τουλάχιστον μια πενταετία. Ένα χρονικό διάστημα που είναι εξαιρετικά αισιόδοξο» είπε χαρακτηριστικά.

Σε χωροταξικό επίπεδο, ο βουλευτές εκτίμησε ότι δύο θέματα μείζονος σημασίας θα μπορούσαν να κινηθούν ανεξάρτητα. Κι αυτά τα δύο είναι η απόδοση του στρατοπέδου Βελισσαρίου στην πόλη και η χωροθέτηση και ανάπτυξη της τεχνόπολης. «Αυτές οι δύο παρεμβάσεις από μόνες τους μπορούν να αλλάξουν ριζικά προς το καλύτερο την εικόνα ολόκληρου του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων στον οικονομικό, πολεοδομικό, περιβαλλοντικό τομέα» τόνισε.

Ο κ. Καλογιάννης άφησε δε τις αιχμές του για όλα αυτά, εκτιμώντας ότι οι τοπικοί φορείς έχουν επιδείξει μια αδράνεια.

Σημειωτέον ότι για την τεχνόπολη ή για το πάρκο υψηλής τεχνολογίας και έρευνας, πρωτοβουλία έχει πάρει η Περιφέρεια Ηπείρου. Με απόφαση του περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη, η χωροθέτηση του πάρκου έγινε σε αγροτική περιοχή στην Πεδινή, κοντά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ενώ τον Ιούνιο το περιφερειακό συμβούλιο αποφάσισε να διεκδικήσει την επίμαχη έκταση των 39 στρεμμάτων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στο οποίο ανήκει.

Σε επίπεδο υποδομών, ο κ. Καλογιάννης υπενθύμισε τη διαφωνία του να αναλάβει η Περιφέρεια Ηπείρου, κι όχι το υπουργείο Υποδομών, την υλοποίηση του οδικού άξονα «Ιωάννινα-Κακαβιά». «Από οικονομική και τεχνική άποψη, η Περιφέρεια, όπως και οι άλλες Περιφέρειες, δεν μπορούν να αναλάβουν τέτοιου είδους έργα» τόνισε. Για το ενδεχόμενο χρηματοδότησης του έργου από το Ταμείο Ανάκαμψης, επεσήμανε ότι δεν είναι γνωστά ακόμα τα κριτήρια επιλεξιμότητας ούτε γενικότερα το θεσμικό πλαίσιο, ενώ ανέφερε ότι το ταμείο αυτό δημιουργήθηκε με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Εξέφρασε δε την ελπίδα του να είναι «επιλέξιμο το έργο». «Πιστεύω ότι στο επόμενο δίμηνο, θα γνωρίζουμε τι θα γίνει» κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back