Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πρόταση για ενιαίο χωρικό σχέδιο

Εικόνα του άρθρου Πρόταση για ενιαίο χωρικό σχέδιο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/02/2020, 18:56
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την πρότασή του για ενιαίο χωρικό σχεδιασμό στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων παρουσίασε ο Σταύρος Καλογιάννης, βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ, απευθύνοντάς τη τόσο στις τοπικές αρχές, όσο και στο αρμόδιο υπουργείο.

Ο κ. Καλογιάννης τόνισε στην κατακλείδα της παρουσίασης της πρότασης ότι έχει ήδη ενημερώσει την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, λέγοντας ότι αυτό μπορεί, όπως και Περιφέρεια Ηπείρου, αλλά και ο Δήμος Ιωαννιτών, «να την επεξεργαστούν, να τη βελτιώσουν αν θέλουν».  Πρόσθεσε πάντως ότι «δεν μπορούν να την απορρίψουν, παρά μόνον αν καταθέσουν εναλλακτική λύση, άμεσα εφαρμόσιμη. Ο,τιδήποτε άλλο θα παραπέμψει την επίλυση των προβλημάτων του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων στην επόμενη δεκαετία και αυτό θα είναι ολέθριο για τον τόπο».

Ο κ. Καλογιάννης διεκδικεί περισσότερο πολιτικό χώρο, καταθέτοντας ένα πλαίσιο για το ζήτημα που γνωρίζει πολύ καλά και το έχει χειριστεί και από θέσεις εξουσίας.

 Το σχέδιο είναι βασισμένο στο Ρυθμιστικό Ιωαννίνων, μια υπόθεση που έρχεται από το παρελθόν. Στηρίζεται στην πρόταση να επικαιροποιηθούν οι μελέτες και η νομοθεσία των εκκρεμών Ρυθμιστικών Σχεδίων, με πρώτο των Ιωαννίνων «ως το πλέον ώριμο» όπως είπε ο κ. Καλογιάννης.

Κατόπιν, θα εγκριθούν με προεδρικά διατάγματα, χωρίς διαδικασία Τοπικού Χωρικού Σχεδίου, τροποποιώντας τις υφιστάμενες Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (ένα αρκετά λεπτό ζήτημα στα Γιάννενα).

«Αυτό, κατά την άποψή μου, είναι σύμφωνο με το πνεύμα του νομοθέτη. Διαφορετικά δεν θα υπήρχε (και στους δύο Νόμους 4269/2014 και 4447/2016) μεταβατική διάταξη για την έγκριση των εκκρεμών Ρυθμιστικών. Αντίθετα, ο νόμος θα καταργούσε τα Ρυθμιστικά και θα παρέπεμπε απ’ ευθείας στην εκπόνηση ΤΧΣ» είπε ο κ. Καλογιάννης.

Είπε επίσης ότι ο Δήμος Ιωαννιτών θα πρέπει να αναθεωρήσει τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια των καποδιστριακών Δήμων, με κατευθύνσεις από το Ρυθμιστικό. «Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε ταυτόχρονα έγκριση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων και όλων των ΓΠΣ», συνέχισε. Είπε ακόμα ότι το υπουργείο «προτίθεται να απλοποιήσει τις προδιαγραφές» ώστε να μειωθεί ο απαιτούμενος χρόνος για τη διαδικασία.

Επισήμανε ότι αν το το θέμα παραπέμπονταν σε εκπόνηση Τοπικού Χωρικού Σχεδίου, τα «προβλήματα των μεγάλων αστικών κέντρων θα παραπέμπονταν αορίστως στο μέλλον», με ελάχιστη απαίτηση μια πενταετία.

Πάντως, τον περασμένο Νοέμβριο, ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και πήρε τη δέσμευση ότι τα Γιάννενα θα είναι στις πρώτες προτεραιότητες για την εκπόνηση ΤΧΣ.

«Με την πρόταση που καταθέτω είναι δυνατό, σε μικρό χρονικό διάστημα, να δοθεί επιτέλους οριστική λύση με ενιαίο τρόπο, στα σοβαρά χωροταξικά, πολεοδομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα των Ιωαννίνων και των μεγάλων πόλεων της ελληνικής περιφέρειας» είπε ο βουλευτής και πρώην υφυπουργός.

Ανέφερε επίσης μερικά σημεία που, κατά την άποψή του, θα επιταχυνθούν, όπως η απόδοση του στρατοπέδου Βελισσαρίου, η χωροθέτηση της «τεχνόπολης» κ.α. Μάλιστα, για την τελευταία αναφέρει το ενδιαφέρον που υπάρχει και σημειώνει ότι η ευρύτερη περιοχή πρέπει να "απελευθερωθεί" από τις δεσμεύσεις του ΣΧΟΟΑΠ Μπιζανίου, το οποίο έγινε επί υφυπουργικών του ημερών, πάντως.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Καλογιάννης έκανε έναν απολογισμό της επτάμηνης κοινοβουλευτικής περιόδου, απαριθμώντας παρεμβάσεις, πρωτοβουλίες, επαφές και κοινοβουλευτική του δραστηριότητα.

Ο κ. Καλογιάννης είπε ότι θα περιμένει το κείμενο του νόμου που καταργεί τους Φορείς Διαχείρισης στην υπάρχουσα μορφή του, για να εκφέρει γνώμη, καθώς επίσης και ότι «οι κλειστές προσφυγικές δομές πρέπει να προχωρήσουν», ότι τον προβλημάτισαν αυτά που είδε στα νησιά, τις τελευταίες μέρες και ότι «πρέπει να πέσουν οι τόνοι εκατέρωθεν».   


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back