ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στ. Καλογιάννης: Είναι άλλο πράγμα μια τεχνόπολη

Εικόνα του άρθρου Στ. Καλογιάννης: Είναι άλλο πράγμα μια τεχνόπολη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/07/2022, 21:01
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αφού μίλησε με τα καλύτερα λόγια για το κυβερνητικό έργο, ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης, κατά τον εξάμηνο απολογισμό του κοινοβουλευτικού του έργου, στάθηκε ιδιαίτερα στα μεγάλα τοπικά ζητήματα με υποσημειώσεις ανά περίπτωση.

Για τον οδικό άξονα Ιωάννινα-Κακαβιά επανέλαβε ότι πρέπει να επισπευτούν οι διαδικασίες εκ μέρους του υπουργείου Υποδομών. Παράλληλα, εξέφρασε τον προβληματισμό του για το Τοπικό Χωρικό Σχέδιο, λέγοντας ότι είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που θα απαιτήσει τουλάχιστον μια τριετία συν τον χρόνο που απαιτείται για θεσμοθέτηση με Προεδρικό Διάταγμα και για εκπόνηση Ρυμοτομικού Σχεδίου και Πράξη Εφαρμογής.

Με τα δεδομένα αυτά, ο κ. Καλογιάννης επανέλαβε τη θέση του να προχωρήσουν ανεξάρτητα από το Τοπικό Χωρικό Σχέδιο η απόδοση του συνόλου του στρατοπέδου Βελισσαρίου στην πόλη και η χωροθέτηση και ανάπτυξη τεχνόπολης.

Στο θέμα της τεχνόπολης ο κ. Καλογιάννης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση, εξηγώντας ότι το πάρκο υψηλής τεχνολογίας και έρευνας είναι «κάτι σαν τεχνόπολη», όπως έχει πει ο κ. Καχριμάνης.

Το πρότζεκτ του πάρκου υψηλής τεχνολογίας και έρευνας έχει υποβληθεί από την Περιφέρεια Ηπείρου στο Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. για ένταξη. Η χρηματοδότηση για το πάρκο αυτό δεν μπορεί να ξεπεράσει το 50% καθώς πρόκειται για ένα πάρκο που θα παράγει έσοδα (μέσω των μισθωμάτων).

«Η τεχνόπολη για την οποία μιλάω, μπορεί να εκτοξεύσει από μόνη της την περιοχή. Και δεν πρόκειται απλώς για ένα κτίριο που θα στεγάσει επιχειρήσεις» τόνισε, εκφράζοντας και πάλι τη διαφωνία του με τον τρόπο που η Περιφέρεια Ηπείρου χειρίζεται την όλη υπόθεση.

Ανέφερε δε ότι ο ίδιος έχει προτείνει στη Βουλή να ενταχθεί ως επένδυση στον 4ο άξονα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης «Ιδιωτικές επενδύσεις και θεσμικός μετασχηματισμός», με χρηματοδότηση 100%.

Υπενθύμισε επίσης ότι ο τρόπος δημιουργίας μιας τεχνόπολης προβλέπεται ρητά σε νομοθεσία (Ν. 2545/1997), ενώ η ίδια η τεχνόπολη προβλέπεται στη μελέτη του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων, στο εγκεκριμένο χωροταξικό σχέδιο του πρώην Δήμου Μπιζανίου και στο αναθεωρημένο, εν έτει 2018, περιφερειακό χωροταξικό σχέδιο Ηπείρου.

Είπε ακόμη ότι έχει ενημερώσει σχετικά όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και κατέληξε λέγοντας ότι «το εγχείρημα της Τεχνόπολης πρέπει να τεθεί εξαρχής σε στέρεες βάσεις, με συμμετοχή Αυτοδιοίκησης, Πανεπιστημίου, Επιμελητηρίων, ιδιωτικού τομέα (π.χ. Τράπεζας Ηπείρου, επιχειρήσεων τεχνολογίας), ακολουθώντας τα βήματα πετυχημένων ευρωπαϊκών Τεχνοπόλεων, ώστε να δοθεί η σύγχρονη αναπτυξιακή ώθηση στον τόπο μας».

Ο κ. Καλογιάννης αναφέρθηκε και στην προσπάθεια που έχει καταβάλλει για την ένταξη της αεροπορικής σύνδεσης Ιωάννινα-Ηράκλειο στις άγονες γραμμές όπως και στη συνεργασία με ευρωπαϊκούς/εθνικούς φορείς στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας Proximity GECT. Όπως είπε, πρόσφατα υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Proximity GECT, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), του Casentinesi Forest National Park (Italy), της Rοmagna Acque Sp.A. (Italy) και του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), για την ανάπτυξη ενός κοινού πλαισίου δράσης για τις ορεινές περιοχές Ηπείρου και Basilicata/Emilia Romagna.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back