Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια μπάντα, σε δρόμους διαφορετικούς

Εικόνα του άρθρου Μια μπάντα, σε δρόμους διαφορετικούς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/08/2018, 21:43
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Mια μπάντα, μια συμπαγής ομάδα μουσικών που καταφέρνει κάτι σημαντικό: Γνωστά κομμάτια της λεγόμενης παραδοσιακής μουσικής να ακούγονται όπως δεν θα περίμενε κανείς, λες και είναι καινούρια. Κάθε φορά που οι Τακίμ έρχονται στα Γιάννενα, υπενθυμίζουν την ιδιαιτερότητά τους αυτή. Χτες το βράδυ, στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ, στα Γιάννενα, είχαν στο πλευρό τους δύο σημαντικούς «συνεργούς»: τον Πετρολούκα Χαλκιά στο κλαρίνο και τον Νίκο Τατασόπουλο στο μπουζούκι, δύο δεξιοτέχνες που τους συνοδεύουν στη μουσική παράσταση «Γιατί γλυκό μου sweetheart?».

Όλοι, μαζί με τον Γιάννη Νιάρχο και την Κατερίνα Τζιβίλογλου στο τραγούδι, ταξίδεψαν το κοινό στους «δρόμους» των ελλήνων μεταναστών στα καφέ-αμάν της Αμερικής. Μια πολύ καλή παράσταση, που «χτίστηκε» και σε θεατρική βάση, με τον εθνομουσικολόγο Λάμπρο Λιάβα να αναλαμβάνει την αφήγηση ιστοριών για τον ξεριζωμό, την ξενιτιά, την αγάπη, τον ρατσισμό, τις συνθήκες εργασίας. Ιστορίες γνωστών, όπως της γιαννιωτοπούλας εβραίας Αμαλίας Βάκα που άνοιξε το δικό της καφέ αμάν με το όνομα «Παυσίλυπον» κατά την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης στην Αμερική, αλλά και αγνώστων, απλών ανθρώπων που είχαν όνειρα, όπως ήταν ο Παναγιωτάκης που ήθελε να ζήσει στην Αμερική πέντε χρόνια μέχρι να δώσει προίκα στις αδελφές του. Και που τελικά, έχασε τα χρήματά του στο μεγάλο κραχ του 1929. Τον δικό του τόνο στην παράσταση έδωσε και το Τμήμα Εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Συνδέσμου Ζαγορισίων (ο οποίος ήταν και ο διοργανωτής της παράστασης), με τους χορευτές να φορούν ενδυμασίες που παρέπεμπαν στην εποχή του μεσοπολέμου.

Πολλά και διάφορα τα τραγούδια που παίχτηκαν: από τη Μισιρλού (με αυτό το τραγούδι «μπήκε» στην παράσταση ο Πετρολούκας Χαλκιάς) και το Ανεστάκι μέχρι το Χαρικλάκι, το «Γιάννη μου το μαντήλι σου» και το «Γιατί γλυκό μου sweetheart?» (Ax Γιατί γλυκό μου sweetheart/Ax να με πληγώνεις τόσο hard) το οποίο έγραψε ο Αργύρης Γιαμπουράνης το 1949 στη Νέα Υόρκη.

Τους Τακίμ αποτελούν ο Θωμάς Κωνσταντίνου (ούτι και λαγούτο), Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος (κλαρίνο), Γιώργος Μαρινάκης (στο βιολί), Πάνος Δημητρακόπουλος (κανονάκι), Κώστας Μερετάκης (κρουστά) και Γιάννης Πλαγιαννάκος (κοντραμπάσο).

Πριν την έναρξη της μουσικής παράστασης, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συνδέσμου Ζαγορισίων Γιώργος Παπαλεοντίου τίμησε έναν άνθρωπο που επί πολλά χρόνια προσφέρει στον σύνδεσμο και στο Ζαγόρι: τον Πολύβιο Καρρά.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back