Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Μια αργοπορημένη σύσκεψη για την ενέργεια

Εικόνα του άρθρου Μια αργοπορημένη σύσκεψη για την ενέργεια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/09/2022, 18:32
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και αρκετό καιρό, θα κάνει την ερχόμενη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου ο Δήμος Ιωαννιτών: καλεί ευρεία σύσκεψη των υπηρεσιών και των νομικών προσώπων του Δήμου με αντικείμενο την ενεργειακή κρίση.

Η πρωτοβουλία, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, είναι του δημάρχου, Μωυσή Ελισάφ.

«Σκοπός της σύσκεψης είναι να εξεταστούν όλα τα μέτρα που θα ληφθούν για την εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων εκ μέρους του Δήμου ώστε να μην υπάρξει μετακύληση επιπλέον κόστους στους πολίτες» αναφέρει ο Δήμος στο σχετικό δελτίο Τύπου.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πώς ο Δήμος θα καταφέρει να «εξισορροπήσει» τις δαπάνες (και οφειλές) ρεύματος στα αντλιοστάσια κατά βάση και κατ’ επέκταση σε υπόλοιπες υπηρεσίες και δομές. Τα αντλιοστάσια όμως είναι οι πιο ενεργοβόρες υποδομές και, με το δεδομένο ότι η κυβέρνηση κωφεύει στα αιτήματα των Δήμων για παρέμβαση ή επιδότηση στις ενεργειακές δαπάνες που έχουν αυξηθεί κατακόρυφα (μέχρι τον Αύγουστο του ’22 ο ΣΥΔΛΙ έχει χρεωθεί, όσο χρεώθηκε όλο το ’21 για ρεύμα), ο Δήμος θα πρέπει να συνεισφέρει από τα ταμεία του, για να μην αυξηθεί το, όχι φτηνό, νερό.

Επίσης, η καθυστερημένη αντίδραση του Δήμου συνίσταται και σε ένα ακόμα θέμα: εδώ και περίπου ένα χρόνο, αναζητείται κυρίως η επιχορήγηση (που είναι θεμιτή) και όχι η ανάπτυξη σχετικής ή ολικής ενεργειακής αυτονομίας, με δυνατότητες που παρέχονται πλέον στην αυτοδιοίκηση.

Παρεμπιπτόντως, το δελτίο Τύπου του Δήμου ενημερώνει ότι «στον Δήμο και τα Νομικά Πρόσωπα έχουν οριστεί ήδη ενεργειακά υπεύθυνοι».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back