Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Νερό: η κυβέρνηση αγνοεί τους Δήμους, το κόστος «φουσκώνει»

Εικόνα του άρθρου Νερό: η κυβέρνηση αγνοεί τους Δήμους, το κόστος «φουσκώνει»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/09/2022, 12:15
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια παράλληλη υπόθεση στο ενεργειακό χάος που σοβεί στην Ελλάδα, είναι η τύχη των παρόχων ύδρευσης, που –μέχρι νεοτέρας…- υπάγονται στην αυτοδιοίκηση.

Τα κόστη του ρεύματος έχουν εκτοξευτεί και γι αυτούς, οι Δήμοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι μεγαλύτερες ενεργειακές δαπάνες είναι για τη λειτουργία των αντλιοστασίων, η κυβέρνηση δεν έχει λάβει απολύτως καμία πρόνοια.

Όλα αυτά, ισχύουν και για τα Γιάννενα και ιδιαίτερα για τον Δήμο Ιωαννιτών.

Το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων υδρεύεται από δύο φορείς, τη ΔΕΥΑΙ και τον ΣΥΔΛΙ, σε ένα σύστημα σπάνιο και προβληματικό συνάμα. Οι σκέψεις (και δηλώσεις) για τη συγχώνευση των φορέων υπάρχουν εδώ και μια δεκαετία, χωρίς όμως καμία δημοτική αρχή να μπορεί να προχωρήσει μια γιγαντιαία γραφειοκρατικά και σε ένα σημαντικό βαθμό και τεχνικά, διαδικασία.

Σήμερα, η ΔΕΥΑΙ και ο ΣΥΔΛΙ περιμένουν να δούνε πώς θα καλύψουν την πολύ μεγάλη αύξηση του κόστους ρεύματος. Οι τρόποι είναι δύο: ή η κυβέρνηση θα παρέμβει, είτε με επιδότηση των αυξήσεων είτε μειώνοντας φορολογικούς συντελεστές, ή τις αυξήσεις θα πληρώσουν οι καταναλωτές-τριες στους λογαριασμούς νερού.

Δυστυχώς, επί του παρόντος η δεύτερη περίπτωση (και) στα Γιάννενα, μοιάζει η πιο πιθανή.

Τόσο ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας, όσο και ο πρόεδρος του ΣΥΔΛΙ Γιώργος Αρλέτος, επιβεβαιώνουν στον Τύπο Ιωαννίνων ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση από κυβερνητικής πλευράς, για μέριμνα στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΔΕΥΑ όλης της χώρας έχουν επανειλημμένα «ενοχλήσει» την κυβέρνηση, ζητώντας καίριες παρεμβάσεις, έχουν λάβει όμως μόνο υποσχέσεις, δια στόματος αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα κυρίως, οι οποίες δεν μετουσιώθηκαν σε κάτι χειροπιαστό.

«Ο ΣΥΔΛΙ δεν υπήρχε καν στο ‘κάδρο’. Τον βάλαμε εμείς τα τελευταία χρόνια» λέει ο κ. Αρλέτος, σχετικά με το αν «φαίνεται» ο ΣΥΔΛΙ στα αιτήματα, δεδομένου ότι η κινητοποίηση γίνεται από τις ΔΕΥΑ. Συμπληρώνει επίσης ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό και πιεστικό, καθώς η τιμή του ρεύματος έχει αυξηθεί πολύ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την κατανάλωση ρεύματος που έχει στη διάθεσή του ο Τύπος Ιωαννίνων, μόνο τον περασμένο Αύγουστο, το κόστος ηλεκτρικού ρεύματος για την άντληση και διανομή του νερού, για τον ΣΥΔΛΙ, έχει αυξηθεί κατά 80% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα και 110% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020.

Φέτος, το κόστος του ρεύματος ενδέχεται να ξεπεράσει τα 4 εκατ. ευρώ για τον ΣΥΔΛΙ, σχεδόν διπλάσιο δηλαδή από το 2020.

Ένα άλλο θέμα, είναι τα χρέη προς τη ΔΕΗ. Η ΔΕΥΑΙ έχει μπει σε ρύθμιση, την οποία εξυπηρετεί κανονικά, όπως τονίζει ο κ. Μπαρτζώκας, όπως επίσης πληρώνει τακτικά και τις οφειλές της στον ΣΥΔΛΙ (καθώς υπάρχει μια ιδιάζουσα σχέση ανάμεσα στους δύο οργανισμούς).

Ο ΣΥΔΛΙ από την άλλη, ο οποίος είχε επιδοτηθεί το 2018 (όπως και άλλοι αυτοδιοικητικοί φορείς) και πλήρωσε τα λειτουργικά χρέη του, βρίσκεται και πάλι με οφειλές που ξεπερνούν τα 2 εκατ. ευρώ τον περασμένο Αύγουστο.

Υπενθυμίζεται ότι κατά καιρούς, η ΔΕΗ έχει απειλήσει με διακοπή ρεύματος ΔΕΥΑΙ και ΣΥΔΛΙ, λόγω χρεών.

Κάπως έτσι, διαμορφώνεται μια αδιέξοδη κατάσταση, με την αύξηση των τιμών στο νερό να μοιάζει αναπόφευκτη, όσο η κυβέρνηση κωφεύει στο αίτημα των αυτοδιοικητικών φορέων.

Φυσικά, αν αυξηθεί και το νερό σε μια φάση χαίνουσας ακρίβειας, το πολιτικό κόστος θα λάβουν πρώτες οι δημοτικές αρχές…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back