Oikonomou pisoi
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

«Ας φτιάξουμε μια ενεργειακή κοινότητα στο Ζαγόρι…»

Εικόνα του άρθρου «Ας φτιάξουμε μια ενεργειακή κοινότητα στο Ζαγόρι…»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/09/2022, 17:22
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Με έναν ενεργειακά πολύ δύσκολο χειμώνα να έρχεται, φορείς, ομάδες και πολίτες, με ευαισθησία στη βιώσιμη ανάπτυξη, προσπαθούν να δείξουν τον δρόμο στην τοπική αυτοδιοίκηση και να κινητοποιήσουν για την υιοθέτηση μιας εναλλακτικής λύσης με επίκεντρο τη συμμετοχική παραγωγή ενέργειας και την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχιας.

Μετά την πρόσφατη παρέμβαση τριών φορέων, το «μέτωπο» αρχίζει να διευρύνεται και να παίρνει και τη μορφή μιας πιο συγκεκριμένης πρωτοβουλίας με την κατάθεση αιτήματος στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ζαγορίου, τον δήμαρχο Γιώργο Σουκοβέλο, τους επικεφαλής των παρατάξεων και τους δημοτικούς συμβούλους για τις ενεργειακές κοινότητες.

Οι υπογράφοντες την εν λόγω επιστολή ζητούν να γίνει συζήτηση για την ενίσχυση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Μια ενεργειακή κοινότητα είναι ένας συνεταιρισμός, μια συμμετοχική επιχείρηση η οποία μπορεί να αποτελείται από πολίτες, από Δήμους και από τοπικές επιχειρήσεις με στόχο την παραγωγή της δικής τους ενέργεια. Η νομική της μορφή έχει προβλεφθεί από τον Ν. 4513/2018. Ο νόμος αυτός ήρθε παράλληλα και ως απόρροια της δέσμης μέτρων «Καθαρή ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ως άτοµα, επιχειρήσεις και φορείς δραστηριοποιούµενοι στο Ζαγόρι, θεωρούµε πως οι ενεργειακές κοινότητες αποτελούν έναν τρίτο δρόµο προς την ενεργειακή µετάβαση, µακριά από το συγκεντρωτικό ενεργειακό σχεδιασµό που απειλεί το τοπίο σε µεγάλη κλίµακα και αποκλείει τη συµµετοχή των πολιτών (π.χ. εξορύξεις και βιοµηχανικά έργα ΑΠΕ). Συµπλέοντας µε το πνεύµα της πρόσφατης Ευρωπαϊκής Οδηγίας ‘Repower EU’, η οποία απαιτεί από κάθε Δήµο στην Ευρώπη να δηµιουργήσει µία ενεργειακή κοινότητα µέχρι το 2025, καλούµε τον Δήµο Ζαγορίου να υποστηρίξει τη σχετική προσπάθεια» αναφέρεται στην επιστολή.

Συγκεκριμένα, προτείνεται η ίδρυση ενεργειακής κοινότητας µε την άµεση συµµετοχή πολιτών, και άλλων νοµικών προσώπων (π.χ. τοπικοί σύλλογοι, σχολικές επιτροπές κλπ.), η ίδρυση σχετικού γραφείου/υπηρεσίας για την υποστήριξη των πολιτών στη συµµετοχή σε ανάλογα συµµετοχικά ενεργειακά εγχειρήµατα και η υλοποίηση  δέσµης δράσεων για τη δικτύωση µε ενεργειακές κοινότητες και υποστηρικτικούς φορείς από την υπόλοιπη Ελλάδα και Ευρώπη µε στόχο την αλληλο-υποστήριξη και τη µεταφορά τεχνογνωσίας.

Στην επιστολή καταγράφονται τα οφέλη που υπάρχουν για τους πολίτες και τους Δήμους από τη λειτουργία μιας ενεργειακής κοινότητας η οποία θα παράγει ενέργεια και θα την καταναλώνει η ίδια: δραστική μείωση των λογαριασμών ρεύματος των μελών, μείωση των εξόδων ενέργειας του  ίδιου του Δήμου, μείωση των λειτουργικών εξόδων των αγροτών και κτηνοτρόφων, μείωση του κόστους προµήθειας και εγκατάστασης υλικών/ εξοπλισµού/συστηµάτων εξοικονόµησης ενέργειας, λόγω οικονοµίας κλίµακας.

«Ο πόλεµος στην Ουκρανία επισφραγίζει κάτι που γνωρίζαµε ήδη: οφείλουµε να µεταβούµε σε οικονοµίες µηδενικού άνθρακα άµεσα, χτίζοντας παράλληλα ανθεκτικές και αυτάρκεις κοινότητες. Η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιµα, και η συµµετοχή των πολιτών στην ενεργειακή µετάβαση, αποτελούν ζητήµατα περιβαλλοντικής αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης. Καλούµε, συνεπώς, τον Δήµο Ζαγορίου να αγκαλιάσει µια τέτοια πρωτοποριακή πρόταση στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, προάγοντας ένα µοντέλο κοινοτικής διαχείρισης και αειφορίας για τις ορεινές, µη αστικές περιοχές του Ζαγορίου που έχει διαχρονικά γράψει ιστορία στην διαχείριση των Κοινών και στην καινοτοµία» αναφέρουν οι υπογράφοντες.

Την επιστολή προς τον Δήμο Ζαγορίου υπογράφουν: Καµίλο Νόλλας, Δηµήτρης Δρούγιας, Χρόνης Δρούγιας, Τάσος Τσουµάνης, Κώστας Ζήσης, Καλλιόπη Στάρα, Δημήτρης Σπυρίκος, Κωνσταντίνος Τσέκος, Λίλα Ελευθερία Τσάτση, Σωτήρης Τσουκαρέλης, Γιώργος Νόλλας-Τσαµητρόπουλος, Θάλεια Παντούλα, Φαίδων Μουδόπουλος-Αθανασίου, Αλέξης Μπένος, Σταύρος Μουδόπουλος, Τάσος Ανέστης, P2P Lab, Tzoumakers, Electra Energy ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., Καταφύγιο Βάλια Κάλντα Βωβούσας.


Διαβάστε: Όταν «εμείς» παράγουμε την ενέργεια


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back