Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια ανεπαρκής απάντηση για τα κομμένα δέντρα

Εικόνα του άρθρου Μια ανεπαρκής απάντηση για τα κομμένα δέντρα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/07/2022, 22:43
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μετά τις αντιδράσεις για την κοπή δέντρων στο πάρκο απέναντι από το Δικαστικό Μέγαρο για την κατασκευή κυκλικού κόμβου, η δημοτική αρχή Ιωαννίνων προσπαθεί να δικαιολογήσει ανεπιτυχώς ό,τι έγινε.

Καταρχάς, υποστηρίζει ότι «όσα δέντρα κρίθηκαν κατάλληλα από τις αρμόδιες υπηρεσίες, μεταφέρθηκαν ήδη και μεταφυτεύτηκαν στο πάρκο Αίγλη (σ.σ. στο απέναντι πάρκο). Δεν αναφέρει ωστόσο τον αριθμό των δέντρων που μεταφυτεύτηκαν όπως και τον αριθμό των δέντρων που κόπηκαν και δεν προσδιορίζει τι σημαίνει «κατάλληλα δέντρα». Όπως έγραφε ο «Τύπος Ιωαννίνων», κόπηκαν τουλάχιστον επτά μεγάλα δέντρα.

Η δημοτική αρχή σπεύδει δε να υποστηρίξει ότι το έργο της κατασκευής του κόμβου είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ «με βάση ολοκληρωμένη μελέτη και με όλες τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις».

Επισημαίνει ότι «όλος ο κοινόχρηστος χώρος που θα προκύψει από την κατασκευή του έργου θα φυτευτεί με δέντρα και φυτά που ενδείκνυνται για την πόλη και με την υπόδειξη της αρμόδιας υπηρεσίας». Περισσότερες πληροφορίες, βάσει και της ολοκληρωμένης μελέτης που διαθέτει, όπως υποστηρίζει, δεν δίνονται. Είναι εύλογο ότι σε έναν κυκλικό κόμβο, δεν μπορεί να υπάρχουν δέντρα που να επηρεάζουν την ορατότητα όσων κινούνται στον κόμβο – ενδεικτική και η φωτογραφία με την οποία ο ίδιος ο Δήμος συνοδεύει την απάντησή του.


Η δημοτική αρχή του Μωυσή Ελισάφ επιμένει πάντως ότι «με την ολοκλήρωση του έργου το πράσινο στο κέντρο της πόλης θα είναι περισσότερο και αυτό αποτελεί δέσμευση της δημοτικής αρχής. Το ίδιο θα συμβεί σε όλους τους κυκλικούς κόμβους που θα κατασκευαστούν στην πόλη». Και πάλι εδώ έχει μεγάλη σημασία τι ορίζει κανείς ως πράσινο.

Προς επίρρωση των ισχυρισμών της, η δημοτική αρχή επικαλείται δε τη μέριμνα που έχει επιδείξει για την «αντικατάσταση των πλατάνων που κόβονται λόγω του μεταχρωματικού έλκους». Η υπόθεση των πλατάνων στην παραλίμνια περιοχή έχει τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά, όπως έχει αναλυθεί στο παρελθόν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα οδικό έργο ή ένα έργο ανάπλασης-ανακατασκευής πεζοδρομίων έχει ως συνέπεια την κοπή δέντρων. Το ίδιο είχε συμβεί πριν από λίγο καιρό και στην οδό Νικοπόλεως.

Το ζήτημα είναι ότι η κατά περίπτωση διαχείριση του αστικού πρασίνου και η μεταφύτευση δέντρων, όπου χρειάζεται, δεν αποτελούν κυρίαρχα στοιχεία κατά την υλοποίηση έργων. Είναι δε ενδεικτικό ότι ο Δήμος Ιωαννιτών δεν δίνει καμία απάντηση στο γιατί δεν μεταφυτεύτηκαν σε άλλα, κατάλληλα σημεία της πόλης τα δέντρα που έπρεπε να απομακρυνθούν. Ακόμα και αν η μεταφύτευση δεν μπορούσε να γίνει αυτή την εποχή, τότε γιατί δεν λήφθηκε μέριμνα νωρίτερα; 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back