Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Μέτρα υπέρ των σχολικών καθαριστριών

Εικόνα του άρθρου Μέτρα υπέρ των σχολικών καθαριστριών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/05/2019, 21:22
ΕΛΛΑΔΑ

Την αύξηση 10% στους μισθούς τους, την ένταξη τους στα βαρέα και ανθυγιεινά, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις σχολικές καθαρίστριες κατά τη συνάντησή τους σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, τονίζοντας παράλληλα πως οι συμβάσεις, οι οποίες γίνονται από τους δήμους πλέον θα έχουν διετή διάρκεια.

Ήδη τα παραπάνω προβλέπονται σε τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ με εγκύκλιο που έχει σταλεί ήδη στους δήμους, υποχρεούνται πλέον να υπογράφουν διετείς συμβάσεις και να τηρούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας και υγιεινής προς τις εργαζόμενες. 

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά στο πώς λειτουργούσαν οι εργολαβικές εταιρείες καθαρισμού τα προηγούμενα χρόνια στο χώρο των σχολείων αλλά και των νοσοκομείων και άλλων φορέων του Δημοσίου υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση «προσπαθεί να βάλει φρένο στο κυρίαρχο εκείνο φαινόμενο όπου δυστυχώς όχι απλά υπήρχαν φαινόμενα εκμετάλλευσης αλλά φαινόμενα απανθρωπιάς».

Ο πρωθυπουργός είπε απευθυνόμενος στις σχολικές καθαρίστριες ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες κα δεν καλούνται εκτάκτως, τουναντίον καλύπτουν μια ανάγκη που θα υπάρχει όσο υπάρχουν δημόσια σχολεία. 

«Σε πρώτη φάση αυτό που επιχειρήσαμε με τον Αλέξη Χαρίτση είναι να κάνουμε τις συμβάσεις δια νόμου τουλάχιστον 2ετείς. Να μην μπορεί να απολύει κανένας και να ξέρετε και εσείς ότι έχετε ένα χρονικό ορίζοντα για να κάνετε τον οικογενειακό σας προγραμματισμό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.


Αλλαγή θεσμικού πλαισίου 

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι εξετάζεται ο τρόπος αλλαγής του θεσμικού πλαισίου που αφορά στη χρηματοδότηση των συμβάσεων των σχολικών καθαριστριών με στόχο να υπάρχει η καλύτερη δυνατή εποπτεία. 

Παράλληλα υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο των αλλαγών και τον τρόπο υπολογισμού των ημερομισθίων -αξίζει να σημειωθεί πως οι σχολικές καθαρίστριες πληρώνονται στη βάση των αιθουσών που καθαρίζουν και όχι των κοινόχρηστων χωρών, όπως το προαύλιο και οι τουαλέτες- εξετάζεται και η πληρωμή των εργαζομένων για το σύνολο των χώρων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back