«Μετεμφυλιακή εθνικοφροσύνη»

Εικόνα του άρθρου «Μετεμφυλιακή εθνικοφροσύνη»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/11/2020, 16:35

 Χειρονομία Αντιεξουσιαστική Κίνηση, σε ανακοίνωσή της για τα γεγονότα της επετείου του Πολυτεχνείου στα Γιάννενα, αναφέρει ότι «θα μείνει χαραγμένη στο μυαλό όσων την έζησαν. Όχι για την μαζική συμμετοχή, αλλά ως την ημέρα που η μετεμφυλιακή εθνικοφροσύνη επανήλθε στα πολιτικά πράγματα της χώρας από μία υποτιθέμενη φιλελεύθερη [sic] κυβέρνηση».

Η Χειρονομία κάνει μια εκτενή περιγραφή των γεγονότων και των συνθηκών που επικράτησαν πριν την Τρίτη και κατά τη διάρκεια της ημέρας, με αναφορά στην αστυνομική βία και τις προσαγωγές, στην Αθήνα και στα Γιάννενα.

Επίσης, αναφέρει την «επιλεκτική ευαισθησία των αρχών προς τα άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου», λέγοντας ότι «τουλάχιστον 30 σύντροφοι και συντρόφισσες προσήχθησαν ώρες πριν την συγκέντρωση στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, χωρίς κανένα απολύτως λόγο, πλην του προφανούς της πολιτικής τους τοποθέτησης και σε κάποιες περιπτώσεις, των στυλιστικών τους επιλογών». Σε άλλη περίπτωση, όπως τονίζει, «σύντροφος δέχθηκε χυδαία και απρόκλητη επίθεση σε άσχετο σημείο της πόλης από μεγάλο αριθμό αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίοι τον έβριζαν, τον χτυπούσαν στα μουλωχτά, προσπαθώντας παράλληλα να τον εξωθήσουν στα άκρα ώστε να βρουν ευκαιρία να τον συλλάβουν και να του φορτώσουν το μισό Ποινικό Κώδικα».

Αναφέρεται επίσης στον αστυνομικό διευθυντή που, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση «απειλούσε όποιον προσαγόταν στο Α.Τ, δηλώνοντας ευθαρσώς ‘Καλώς ήρθατε στο σπίτι μας’» κ.α.

Ακόμα, αναφέρεται στο περιστατικό με τις καταγγελίες για αστυνομικό που δήλωνε μέλος της ΧΑ και τον ξυλοδαρμό στη Δομπόλη κ.ο.κ.

«Στις 26 Νοεμβρίου, ημέρα πανελλαδικής απεργίας, θα είμαστε στους δρόμους ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, αλλά και ενάντια στην αυθαιρεσία της εξουσίας, τηρώντας όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, γιατί μόνο εμείς μπορούμε να προστατεύσουμε ο ένας τον άλλον. Καλούμε τη γιαννιώτικη κοινωνία να σπάσει την ακραία τρομοκρατία και στις 26 Νοέμβρη στις 10.00 πμ, να βρίσκεται έξω από το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων» καταλήγει η ανακοίνωση, ζητώντας να ακυρωθούν τα πρόστιμα και δηλώνοντας αλληλεγγύη σε συλληφθέντες-είσες.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back