ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Μετεγχειρητική φροντίδα: Στάδια και απαιτήσεις

Εικόνα του άρθρου Μετεγχειρητική φροντίδα: Στάδια και απαιτήσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/04/2023, 13:20
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Μία επέμβαση είναι αδιαμφισβήτητα μία σύνθετη και αγωνιώδης διαδικασία, πρωτίστως για τον ίδιο τον ασθενή αλλά και το κοντινό του περιβάλλον.

Δεδομένου ότι όλα έχουν τη βέλτιστη δυνατή εξέλιξη, και έρθει το πολυπόθητη εξιτήριο, η φροντίδα που θα δεχτεί ο ασθενής στο σπίτι, είναι κρίσιμης σημασίας για την ομαλή και πλήρη ανάκαμψη και ανάρρωσή του.

Ασφαλώς, κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, ειδικά αν υπάρχουν άλλα νοσήματα ή γίνεται λήψη φαρμάκων, και δε θα πρέπει να αμελήσετε ή να παρακούσετε τις συμβουλές του γιατρού, καθώς και να απευθύνεστε σε αυτόν για οποιαδήποτε απορία.

Παρόλα αυτά, σε γενικές γραμμές, η μετεγχειρητική φροντίδα ενός ασθενούς, δε διαφέρει ως επί το πλείστον από την παρεχόμενη φροντίδα σε κάθε είδους αρρώστου. Πιο συγκεκριμένα λοιπόν, θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα σχετικά με τα παρακάτω:

Ξεκούραση και Πόνος

Ο ασθενής θα πρέπει να ξεκουράζετε αρκετά και να αποφεύγει επίπονες δραστηριότητες μέχρις ότου ο γιατρός να κρίνει ότι είναι ασφαλείς. Επίσης, το αίσθημα του πόνου και τις δυσφορίας είναι μια πολύ κοινή μεταγενέστερη επίδραση της επέμβασης, γι’αυτό και είναι απαραίτητο να διαχειριστεί αποτελεσματικά. Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνονται τα απαραίτητα παυσίπονα και έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Καθαριότητα

Εάν υπάρχει κάποια τομή ή κάποια ανοιχτή πληγή, είναι σημαντικό να διατηρείται καθαρή και στεγνή ώστε να αποφευχθεί η μόλυνση. Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού για τη σωστή φροντίδα της.
Απαραίτητη ακόμη είναι η καθαριότητα στο περιβάλλον διαβίωσης του ασθενούς το οποίο θα πρέπει να παραμένει καθαρό προς αποφυγήν μολύνσεων, καθώς και η τακτοποίηση του χώρου, ώστε να διευκολύνεται η κίνηση του ασθενούς.

Κινητικότητα

Αρχικά, θα χρειαστεί σίγουρα η συμβολή σας στις καθημερινές δραστηριότητες όπως το ντύσιμο και η χρήση του μπάνιου. Αργότερα, μόλις κριθεί επιτρεπτό, θα πρέπει όχι μόνο ο ασθενής να αποκτήσει σιγά-σιγά μια κινητικότητα, αλλά να δέχεται ενθάρρυνση για αυτό, ώστε να επιταχυνθεί η επούλωση και να αποφευχθεί ο κίνδυνος θρόμβων. Δεδομένου ότι η αυτονομία θα είναι αρχικά περιορισμένη, και ανάλογα με την κατάσταση, θα χρειαστεί να προμηθευτείτε με κάποιο βοήθημα όπως πατερίτσες, αναπηρικό αμαξίδιο ή γερανάκι ανύψωσης και μεταφοράς ασθενών Body Up Evolution.

Διατροφή και Ενυδάτωση

Είναι απολύτως βασικό να γίνεται κατανάλωση νερού και άλλων υγρών. Έτσι αποβάλλονται τυχόν τοξίνες και αντιμετωπίζεται η δυσκοιλιότητα, που είναι μια κοινή παρενέργεια των παυσίπονων. Ακόμη, καθοριστική είναι μια πλήρης και καλά ισορροπημένη διατροφή. Συνίσταται η πρόσληψη άφθονης πρωτεΐνη, φρούτων και λαχανικών, το ακριβές διαιτολόγιο όμως θα το εκδώσει ο γιατρός σας.

Γενική Επίβλεψη

Τέλος, σαν φροντιστής του εγχειρισμένου, θα πρέπει να παρακολουθείτε τη γενικότερη εξέλιξη της πορείας της υγείας του συμπεριλαμβανομένης της θερμοκρασίας και των σφυγμών του, και να είστε σε επιφυλακή εάν παρατηρήσετε οτιδήποτε το ασυνήθιστο, όπως μόλυνση, πυρετό ή αιμορραγία.




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back