ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο καυτός Αύγουστος των Who

Εικόνα του άρθρου Ο καυτός Αύγουστος των Who
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/08/2017, 13:58
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το 1978 οι Who ήταν ήδη μια φτασμένη μπάντα. Είχαν ήδη προκαλέσει σχεδόν όλα τα σύγχρονά τους μουσικά από 15ετίας σχεδόν, περνώντας από το χαριτωμένο (ναι, καλά…) ροκ εν ρολ, στη ροκ όπερα του Tommy, αλλά και το τραχύ χαρντ ροκ του εκπληκτικού Who’s Next. Ήταν η μπάντα που έφτυσε στα μούτρα τον ειρηνικό χιπισμό του Woodstock με τη σκηνική της παρουσία, αλλά και αυτοί που έπαιζαν δυνατότερα από κάθε άλλο, στη σκηνή, αποδεικνύοντάς το στο ηχογραφημένο Live at Leeds.

Τι έμελλε να γίνει λοιπόν το ’78; Στις 18 του Αυγούστου, λίγες μέρες πριν τα 32α γενέθλια του τρελού ντράμερ τους, Κιθ Μουν, κυκλοφόρησαν το «Who Are You», το όγδοο άλμπουμ τους.

Ο δίσκος ήταν από μέτριος ως κακός. Παρότι γνώρισε εμπορική επιτυχία, έμοιαζε με έναν τρόπο «καταραμένος». Κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων, ο Ντώλτρεϊ υποβλήθηκε σε εγχείριση, ο Έντγουιστλ έκοψε το χέρι του, ο πληκτράς Τζον Μπάντρικ έσπασε το δικό του, γενικώς, τίποτε δεν πήγαινε σωστά.

Το Who Are You? ήταν  η παρέμβαση των Who στη «μουσική που άλλαζε». Ήδη, το 1978 οι πανκ μπάντες έβγαζαν ήδη γλώσσα στο κλασικό ροκ, αλλά οι Who δεν ήταν από τα συγκροτήματα που δέχονταν τον κύριο όγκο της κριτικής. Ωστόσο, κομμάτια όπως το Sister Disco ήταν εκείνα που «τα άκουσαν» περισσότερο…

Εκείνος ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος που ακολούθησε, έμελλε να είναι καθοριστικοί για τους Who. Η περιοδεία για το άλμπουμ έγινε με τον Κένι Τζόουνς στα τύμπανα, γιατί ο Κιθ Μουν πέθανε στις 7 Σεπτεμβρίου, από υπερβολική δόση… Στο εξώφυλλο του άλμπουμ, πρόλαβε να μπει στο πάνθεον των «μυστικών μηνυμάτων» του ροκ εν ρολ, γιατί καθόταν ανάποδα σε μια καρέκλα σκηνοθέτη που έγραφε «να μη μετακινηθεί».


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3