ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Οίκοι ευγηρίας: Τι προσφέρουν και σε ποια ηλικία ξεκινάει η φιλοξενία

Εικόνα του άρθρου Οίκοι ευγηρίας: Τι προσφέρουν και σε ποια ηλικία ξεκινάει η φιλοξενία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/05/2023, 10:50
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Τα γηροκομεία είναι εγκαταστάσεις μακροχρόνιας φροντίδας και έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν 24ωρη φροντίδα και υποστήριξη σε ηλικιωμένα άτομα που δεν μπορούν να ζήσουν ανεξάρτητα λόγω προβλημάτων υγείας, κοινωνικής εγκατάλειψης, σωματικών παθήσεων ή νοητικών αναπηριών. Πολλές εγκαταστάσεις προσφέρουν μια σειρά υπηρεσιών για την κάλυψη των μοναδικών αναγκών κάθε τρόφιμου, όπως ιατρική περίθαλψη, αποκατάσταση, κοινωνικές δραστηριότητες και προσωπική φροντίδα.

Οι εγκαταστάσεις σε ένα γηροκομείο ποικίλλουν ανάλογα με το επίπεδο φροντίδας που παρέχουν. Μερικές από τις κοινές εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν:

Ιατρική περίθαλψη

Τα γηροκομεία διαθέτουν επαγγελματίες υγείας όπως γιατρούς, νοσοκόμες και θεραπευτές που παρέχουν ιατρική φροντίδα στους τρόφιμους. Παρακολουθούν την υγεία των κατοίκων, χορηγούν φάρμακα και παρέχουν θεραπείες για διάφορες ασθένειες και καταστάσεις.

Προσωπική φροντίδα

Οι ηλικιωμένοι στους οίκους ευγηρίας λαμβάνουν βοήθεια για τις καθημερινές τους δραστηριότητες και ανάγκες, όπως το μπάνιο, το ντύσιμο και την περιποίηση. Λαμβάνουν επίσης βοήθεια με το φαγητό και την μετακίνησή τους όπου αυτό απαιτείται.

Αποκατάσταση

Τα γηροκομεία παρέχουν υπηρεσίες αποκατάστασης όπως φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία και λογοθεραπεία με σκοπό να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους να ανακτήσουν τις λειτουργικές τους ικανότητες.

Τα γηροκομεία προσφέρουν μια σειρά από κοινωνικές δραστηριότητες για να κρατούν τους ηλικιωμένους σε εγρήγορση και να τους ψυχαγωγικούς. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν τέχνες και χειροτεχνίες, παιχνίδια, μουσική και εκδρομές.

Όσον αφορά το καθημερινή διατροφή, τα γηροκομεία φροντίζουν να παρέχουν γεύματα σύμφωνα με συγκεκριμένο διατροφολόγιο. Αν υπάρχουν θέματα υγείας, παρέχεται διατροφή ξεχωριστά σύμφωνα με τις δικές τους διατροφικές ανάγκες και προτιμήσεις.

Ακολουθούν όλους του κανόνες υγιεινής και παρέχουν υπηρεσίες καθαριότητας για να διατηρούνται οι εγκαταστάσεις καθαρές και τακτοποιημένες.

Γιατί οι ηλικιωμένοι πρέπει να μετακομίσουν σε οίκους ευγηρίας μετά από μια ορισμένη ηλικία;

Καθώς τα άτομα γερνούν, μπορεί να εμφανίσουν σοβαρά προβλήματα αυτοσυντήρησης ή που μπορεί να του δυσκολεύουν να ζουν χωρίς την βοήθεια και την μέριμνα κάποιου ατόμου. Η μεταφορά τους στον οίκο ευγηρίας μπορεί να προσφέρει ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον προκειμένου να έχουν την απαιτούμενη  βοήθεια που χρειάζονται στις καθημερινές τους δραστηριότητες διαβίωσης ή στις ιατρικές τους ανάγκες. Παρακάτω θα δούμε μερικούς λόγους για τους οποίους ένα ηλικιωμένος θα πρέπει να μεταφερθεί σε οίκο ευγηρίας.

Υπάρχει ασφάλεια:

Τα γηροκομεία έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν ένα ασφαλές περιβάλλον για τους ηλικιωμένους. Έχουν εκπαιδευμένο προσωπικό που μπορεί να ανταποκρίνεται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, να παρακολουθεί την υγεία των ηλικιωμένων και να αποτρέπει διάφορα ατυχήματα όπως πτώσεις και άλλα.

Ιατρική περίθαλψη:

Διαθέτουν επαγγελματίες γιατρούς που μπορούν να παρέχουν εξειδικευμένη  φροντίδα που χρειάζονται οι ηλικιωμένοι 24/7. Μπορούν να παρακολουθούν διάφορες παθήσεις, να διαχειρίζονται φάρμακα και να παρέχουν θεραπείες για οξείες και χρόνιες ασθένειες.

Προσφέρουν κοινωνικοποίηση

Το να ζεις μόνος μπορεί να είναι καταθλιπτικό, ειδικά για ηλικιωμένους που μπορεί να έχουν περιορισμένη κινητικότητα ή πρόσβαση στα μέσα μεταφοράς. Τα γηροκομεία προσφέρουν κοινωνικές δραστηριότητες που μπορούν να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους και να κάνουν διάφορες δραστηριότητες και μετακινήσεις.

 

Βοήθεια σε καθημερινές δραστηριότητες  

Καθώς τα άτομα γερνούν, μπορεί να χρειαστούν βοήθεια σε καθημερινές δραστηριότητες όπως το μπάνιο, το ντύσιμο και την περιποίηση. Τα γηροκομεία μπορούν να παρέχουν αυτή τη βοήθεια για να διασφαλίσουν ότι οι ηλικιωμένοι αισθάνονται άνετα και έχουν την φροντίδα που χρειάζονται.

Υποστήριξη της οικογένειας

Η μετακόμιση σε οίκο ευγηρίας μπορεί να είναι δύσκολη για τους ηλικιωμένους και τις οικογένειές τους. Ωστόσο, μπορεί επίσης να προσφέρει ηρεμία στα μέλη της οικογένειας που μπορεί να μην είναι σε θέση να παρέχουν το επίπεδο φροντίδας που απαιτούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back