Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η εποχή των Volunteers τελειώνει…

Εικόνα του άρθρου Η εποχή των Volunteers τελειώνει…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/09/2018, 19:50
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Μάρτι Μπάλιν, ο τραγουδιστής των Jefferson Airplane, ήταν ένας από τους τελευταίους εν ζωή τύπους που ενσάρκωναν το πρότυπο του αμερικάνικου baby boom: Μια γενιά που κλήθηκε, είτε να μετρηθεί με τους προγόνους της στο μάταιο ηρωισμό στα πεδία πολέμου, είτε να ανατρέψει ό,τι σιχαινόταν και την έπνιγε.

Ο Μπάλιν, Μάρτιν Τζερέλ Μπούχβαλντ από το Σινσινάτι του Οχάιο, πέθανε στα 76 του, ήδη όντας εδώ και δύο χρόνια σε κακή κατάσταση εξαιτίας επιπλοκών μετά από εγχείριση. Ωστόσο, είχε προλάβει με τη φωνή του, το πρόσωπό του και τους στίχους του, να χαράξει το όνομα των Airplane στα κατάστιχα του ροκενρόλ.

Οι Jefferson Airplane ήταν αυτός, άσχετα με ό,τι έχει γραφτεί κατά καιρούς. Αυτός ξεκίνησε τη μπάντα ως Matrix στις αρχές των ‘60s, αυτός έγραψε μερικά από τα πιο εμβληματικά τραγούδια τους, αυτός ήταν το άλτερ έγκο της Γκρέις Σλικ, σε μια από τις συγκλονιστικότερες οπτικοακουστικές εκτυπώσεις του ροκ και της «εναλλακτικής κουλτούρας», στο Volunteers (που αυτός έγραψε, μαζί με τον Πωλ Κάντνερ, το 1968). Αυτός επίσης σηκώθηκε και έφυγε το ’71 από το συγκρότημα, λέγοντας ότι είχε πάθει σοκ από το θάνατο της Τζάνις Τζόπλιν.

Αυτή η γενιά έχει περάσει εδώ και καιρό στη δύση της, όχι τόσο ηλικιακά, αλλά κυρίως ως ηθικό και πολιτικοπολιτιστική ενότητα. Κάθε φορά πεθαίνει κάποιος από τους προβεβλημένους εκπροσώπους της, όπως ο Μπάλιν, τα μνημόσυνα είναι όλο και πιο πνιγηρά, καθότι χάνουν την ουσία. Αυτή που τραγούδησε ο Μπάλιν, στο Volunteers…


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back