Λυκ πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μέρες με κρασί, μέρες με τριαντάφυλλα

Εικόνα του άρθρου Μέρες με κρασί, μέρες με τριαντάφυλλα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/10/2018, 18:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πριν από 36 χρόνια, οι Dream Syndicate δήλωσαν την ύπαρξή τους με τον πιο εμφατικό τρόπο: το The days of wine and roses ήταν ένα από τα καλύτερα πρώτα άλμπουμ όλων των εποχών και σχεδόν… αιώνιο σημείο αναφοράς για ένα κομμάτι του ροκ εν ρολ που διέφερε στο στυλ και στις μουσικές μανιέρες.

Όχι ότι έκαναν κάτι που κανείς δεν το είχε ξανακούσει ποτέ. Οι Dream Syndicate, ο Στιβ Γουίν (που τον έχουμε δει και στα Γιάννενα) και οι εκλεκτοί συνοδοιπόροι του δηλαδή, αγαπούσαν και το πανκ, αλλά και τοι κλασικό ροκ εν ρολ που ξεκίνησε από γκαράζ ανηλίκων κα κατέληξε να είναι το πιο ψυχωμένο από όλα τα είδη.

Οι Syndicate ήταν κομμάτι αυτού που ονομάστηκε Paisley Underground, μιας μουσικής τάσης στο Λος Άντζελες, η οποία άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή τους Byrds, αλλά και τους Elevators του Ρόκι Έρικσον, όπως επίσης και τους Quicksilver, τους Velvet Underground, το πιο πρόσφατο τότε πανκ και άλλους.

Το Days of wine and roses ήταν η πιο δημιουργική μίξη των παραπάνω εμπειριών σε κάτι που ήταν όντως καινούργιο τότε. Πήρε το όνομά του από το Vitae Summa Brevis του άγγλου ποιητή Έρνεστ Ντώσον και ο πανκ ρομαντισμός του ταίριαζε απόλυτα στους στίχους.

Το άλμπουμ κυκλοφόρησε άλλες δύο φορές, το 2001 και το 2015, με 14 συνολικά bonus κομμάτια. Παραμένει ακόμα και σήμερα αξεπέραστο στο είδος του, αλλά και ένα από τα καλύτερα άλμπουμ του ροκ εν ρολ.


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back