Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μείνετε σπίτι (και) λόγω αιθαλομίχλης

Εικόνα του άρθρου Μείνετε σπίτι (και) λόγω αιθαλομίχλης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/12/2020, 15:31
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε συστάσεις για την προφύλαξη των πολιτών από την αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση στα Γιάννενα, με τις συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων να ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια, προχωρά η Περιφέρεια Ηπείρου.

Όπως αναφέρει και η Περιφέρεια –είχε προηγηθεί ανακοίνωση του καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άρη Μπαρτζώκα (διαβάστε εδώ)- οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων ξεπέρασαν, σε μέση ημερήσια τιμή, τα 100 Μ g/m3  στις 17 και 18 Δεκεμβρίου και κυρίως το σαββατοκύριακο 19 και 20 Δεκεμβρίου. Οι συγκεντρώσει δε, είναι ιδιαίτερα υψηλές τις βραδινές ώρες.

Δεδομένου ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν ιδιαίτερα τις επόμενες δύο μέρες, η Περιφέρεια Ηπείρου απευθύνει συστάσεις στους πολίτες (οι οποίες… ισχύουν μέχρι τις 10 το πρωί της 23ης Δεκεμβρίου).

Συγκεκριμένα, οι συστάσεις απευθύνονται τόσο σε άτομα αυξημένου κινδύνου όσο και στον γενικό πληθυσμό.

Α. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου:

Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς και τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική άσκηση-δραστηριότητα και το χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους.

Β. Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό:

Κάθε άτομο θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική άσκηση ιδιαίτερα αν αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας παρακολουθούν τις μετρήσεις του σταθμού ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τις μετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή του Δήμου Ιωαννιτών και, εφόσον απαιτηθεί, θα εκδοθεί νέα ανακοίνωση για την ενημέρωση του κοινού.

Η παραγωγή αιωρούμενων σωματιδίων οφείλεται κυρίως στην καύση ξύλων σε τζάκια και ξυλόσομπες, με τις μετεωρολογικές συνθήκες (υγρασία, ομίχλη, άπνοια) να διευκολύνουν την... παραμονή τους.


ΣΧΟΛΙΑ
Τζαναρτι
Τώρα με τις συστάσεις .. σωθήκαμε ! Το πρόβλημα είναι επαναλαμβανόμενο. Η στροφή των πολιτών προς τις ξυλοσομπες, τα πελετ κλπ έχει επιδεινώσει την κατάσταση. Μόνο η επιδότηση πετρελαίου, εντός της πόλης, μπορεί να αναστρέψει το φαινόμενο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back