ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα Γιάννενα της αιθαλομίχλης

Εικόνα του άρθρου Τα Γιάννενα της αιθαλομίχλης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/12/2020, 15:08
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Υψηλές είναι οι συγκεντρώσεις αερίων ρύπων στην πόλη των Ιωαννίνων τον τελευταίο καιρό, με το περίφημο φαινόμενο της αιθαλομίχλης να επιστρέφει δυναμικά. Η κακή κατάσταση επιβαρύνεται προφανώς από την ομίχλη που έχει «καθίσει» στο λεκανοπέδιο (σε συνδυασμό με την άπνοια) και από τη συνεπαγόμενη μεγάλη υγρασία.

«Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα οι ρύποι οι οποίοι εκπέμπονται, κυρίως από τα αυτοκίνητα και τις καμινάδες, να μην απομακρύνονται και οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων να έχουν φθάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο καθηγητής Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας.

Βέβαια, τα αίτια του φαινομένου δεν είναι καιρικά. Οι καιρικές συνθήκες όμως επιβαρύνουν το φαινόμενο, τα αίτια του οποίου είναι περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά. Σημειωτέον ότι συνήθως τις ανακοινώσεις για την αιθαλομίχλη και τα μικροσωματίδια τις κάνει η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου.

Τι αναφέρει λοιπόν ο κ. Μπαρτζώκας;  Ότι τα όρια των συγκεντρώσεων των μικροσωματιδίων έχουν ξεπεραστεί κατά πολύ.

Ο περιβαλλοντικός σταθμός, που βρίσκεται στην αυλή του Λυκείου της Ζωσιμαίας Σχολής, καταγράφει κυρίως τις συγκεντρώσεις των PM10 (Particulate Matter-10), δηλαδή, σωματιδίων με διάμετρο μικρότερη των 10 μm (10 χιλιοστά του χιλιοστού) τα οποία είναι αναπνεύσιμα και είναι δυνατόν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας. Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η μέση ημερήσια συγκέντρωση των PM10 δεν πρέπει να ξεπερνά τα 50 μικρογραμμάρια (50 χιλιοστά του χιλιοστού του γραμμαρίου) ανά κυβικό μέτρο αέρα για περισσότερες από 35 ημέρες το χρόνο (το 10% των ημερών του έτους).

Ο κ. Μπαρτζώκας αναφέρει ότι οι μέσες ημερήσιες συγκεντρώσεις από τις 16 έως τις 19 Δεκεμβρίου ήταν ιδιαίτερα υψηλές: την Τετάρτη 16/12: 83 μg/m3, την Πέμπτη 17/12: 110 μg/m3, την Παρασκευή 18/12: 106 μg/m3 και χθες Σάββατο 19/12: 137 μg/m3. «Μάλιστα, χτες στις 20:00 η συγκέντρωση έφτασε στα 340 μg/m3!» αναφέρει.

Το όριο των 50μg έχει ξεπεραστεί περισσότερες από 35 ημέρες για το 2020. Μάλιστα ο Γενάρης ήταν ο χειρότερος μήνας (διαβάστε εδώ). «Για το 2020, το όριο αυτό ξεπεράστηκε: 25 φορές τον Ιανουάριο, 5 το Φεβρουάριο, 3 το Μάιο (λόγω μεταφοράς σκόνης από την Αφρική), 1 τον Οκτώβριο, 14 το Νοέμβριο και για τον τρέχοντα Δεκέμβριο 8 από τις 19 πρώτες ημέρες. Ήδη, δηλαδή, για το 2020, έχουμε φθάσει τις 57 ημέρες και έχουμε κι άλλες 10 χειμερινές μέρες μπροστά μας» επισημαίνει ο κ. Μπαρτζώκας.

Προσθέτει δε ότι η χειρότερη μέρα ήταν η 4η Ιανουαρίου με μέση ημερήσια συγκέντρωση 157 μg/m3 (μέγιστη ωριαία τιμή στις 20:00, 345 μg/m3) ενώ η καλύτερη ήταν η 5η Απριλίου (εγκλεισμός λόγω κορωνοϊού, και ισχυροί ανατολικοί άνεμοι) με 4 μg/m3.

Ο κ. Μπαρτζώκας καλεί τους πολίτες να μην καίνε στα τζάκια κακής ποιότητας υλικά, που εκπέμπουν πολλούς ρύπους, να αποφεύγουν την άσκηση στο ύπαιθρο (τροχάδην, ποδήλατο κλπ.), όπως και να φορούν τη μάσκα ακόμα σε εξωτερικό χώρο ακόμα και όταν είναι μόνοι τους.

*Φωτο: Η ομίχλη των τελευταίων ημερών κάθε άλλο παρά συμβάλλει στην απομάκρυνση των αιωρούμενων σωματιδίων

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back