Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Συστάσεις για την αποπνικτική ατμόσφαιρα

Εικόνα του άρθρου Συστάσεις για την αποπνικτική ατμόσφαιρα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/12/2022, 13:26
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Και αφού περάσαμε τα Χριστούγεννα μέσα στην αιθαλομίχλη, η Περιφέρεια Ηπείρου έρχεται να κάνει συστάσεις για τον περιορισμό του φαινομένου και της αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Οι συστάσεις δεν κάνουν τίποτα άλλο επί της ουσίας από το να θυμίζουν το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει τον χειμώνα στην πόλη των Ιωαννίνων.

Τα τελευταία 24ωρα οι μετρήσεις είναι πάνω από κάθε όριο. Διαβάστε εδώ σχετικά: Αιθαλομίχλη φουλ...

Σύμφωνα λοιπόν με την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Ηπείρου, από τις μετρήσεις που έχουν καταγραφεί στον σταθμό ατμοσφαιρικής ρύπανσης της πόλης των Ιωαννίνων οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10), ξεπέρασαν το διάστημα 23-26/12, σε μέση ημερήσια τιμή, τα 100 μg/m3, ενώ για έξι συνεχείς ημέρες καταγράφονται μέσες ημερήσιες τιμές πάνω από το επιτρεπτό όριο (50 μg/m3) με ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις τις βραδινές ώρες.

Με το δεδομένο ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τις επόμενες μέρες, δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν ιδιαίτερα, μέχρι την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου, στις 10 το πρωί, στην περιοχή του Δήμου Ιωαννιτών ισχύουν οι εξής συστάσεις (όπως προκύπτουν εξάλλου και από σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση).

Α. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου:

Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς και τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική άσκηση-δραστηριότητα και το χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους.

Β. Συστάσεις στον γενικό πληθυσμό:

Κάθε άτομο θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική άσκηση ιδιαίτερα αν αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό.

Γ. Λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων μείωσης των εκπομπών από εστίες καύσης:

1.Συστήνεται η αποφυγή της χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας.

2.Συστήνεται ρύθμιση του θερμοστάτη στους 18οC σε περιπτώσεις ύπαρξης κεντρικού συστήματος θέρμανσης για επίτευξη αποδεκτού επιπέδου θερμικής άνεσης χωρίς υπερκατανάλωση ενέργειας.

3.Απαγορεύεται οποιαδήποτε καύση σε ανοικτούς χώρους.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας παρακολουθούν τις μετρήσεις του σταθμού ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τις μετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή του Δήμου Ιωαννιτών και εφόσον απαιτηθεί θα εκδοθεί νέα ανακοίνωση για την ενημέρωση του κοινού από την Περιφέρεια Ηπείρου, όπως αναφέρεται.

ΣΧΟΛΙΑ
Τζαναρτι
"Απαγορεύεται οποιαδήποτε καύση σε ανοικτούς χώρους." Τα σουβλάκια επιτρέπονται; Συστάσεις και ευχολόγια. Από ουσία τίποτε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back