Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

To μεγάλο στοίχημα για το 2030

Εικόνα του άρθρου To μεγάλο στοίχημα για το 2030
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/04/2022, 19:05
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ως «θεμέλιο λίθο για τον μετασχηματισμό των Ιωαννίνων» χαρακτηρίζει η δημοτική αρχή του Μωυσή Ελισάφ την ένταξη της πόλης στις 100 «κλιματικά ουδέτερες» ευρωπαϊκές πόλεις μέχρι το 2030.

Ο μετασχηματισμός της πόλης αφορά επί της ουσίας όλα όσα συζητιούνται επί χρόνια ή σχεδιάζονται και υλοποιούνται ώς έναν μικρό βαθμό μέχρι τώρα: από την πολεοδομική οργάνωση, την εφαρμογή έξυπνων τεχνολογιών και τα συστήματα διαχείρισης ενέργειας μέχρι τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τις φιλικές προς το περιβάλλον μετακινήσεις και μεταφορές και τη διαχείριση των αποβλήτων. Και συν τη «διαχείριση της λίμνης», όπως είπε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος κ. Ελισάφ, προσθέτοντας τα περί «παραλίμνιων διαδρομών» και «πράσινης ανάπτυξης»…

Ωστόσο, η λέξη «κλειδί» στην όλη υπόθεση είναι: «Πολίτες». Χωρίς αυτούς, τα περί επίτευξης του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας θα είναι δύσκολα. Επιπλέον, για τη διαχείριση του όλου πρότζεκτ, απαιτείται προφανώς μια δυνατή επιστημονική και διοικητική ομάδα στο Δημαρχείο.

Κατά τα άλλα, ο κ. Ελισάφ αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ε.Ε. που μπορεί να χρησιμοποιήσουν πια τα Γιάννενα όντας μία από τις 100 «κλιματικά ουδέτερες» πόλεις.

«Έχουμε την μοναδική ευκαιρία μέσα στα επόμενα, λίγα χρόνια, να αλλάξουμε και να αναμορφώσουμε τα πάντα, με πόρους που θα εισρεύσουν πέρα από τα γνωστά χρηματοδοτικά εργαλεία όπως είναι το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Χρήματα που θα δώσουν πραγματικά ανάσα και θα αναγεννήσουν την πόλη» σημείωσε ο δήμαρχος. Διάφορες ευκαιρίες βέβαια υπήρξαν και με το ΕΣΠΑ –από τις οποίες άλλες αξιοποιήθηκαν και πολλές άλλες όχι.

Όπως πρόσθεσε, η Ευρωπαϊκή Αποστολή των 100 πόλεων θα λάβει αρχική χρηματοδότηση ύψους 360 εκατομμυρίων ευρώ από το Horizon Europe για την περίοδο 2022-23, για την ωρίμανση όλων των προτάσεων των 100 πόλεων.

Όσον αφορά τα επόμενα βήματα, η Επιτροπή αρχικά θα καλέσει τις 100 επιλεγμένες πόλεις να υπογράψουν το Κλιματικό Σύμφωνο των Πόλεων, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα συνολικό σχέδιο για την κλιματική ουδετερότητα σε όλους τους τομείς όπως η ενέργεια, τα κτίρια, η διαχείριση απορριμμάτων και οι μεταφορές, μαζί με σχετικά επενδυτικά σχέδια. «Αυτές οι συμβάσεις θα συνιστούν μια σαφή και ιδιαίτερα ορατή πολιτική δέσμευση προς την ΕΕ, τις εθνικές και περιφερειακές αρχές και τους πολίτες» είπε ο δήμαρχος.

Για τον σκοπό αυτό την επόμενη εβδομάδα οργανώνεται η πρώτη συνάντηση για το καλωσόρισμα των πόλεων ώστε να ενημερωθούν για τα βήματα που θα ακολουθήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα.

«Στην προετοιμασία της υποψηφιότητας είχαμε την αμέριστη στήριξη φορέων, δήμων, συλλόγων αλλά και των αδελφοποιημένων πόλεων. Θα προχωρήσουμε με το ίδιο πνεύμα συνεργασίας και με τη στήριξη των πολιτών ώστε να κερδίσουμε τη μοναδική ευκαιρία: Να αξιοποιήσουμε σημαντικούς πόρους, να δημιουργήσουμε υποδομές για τους πολίτες, να αλλάξουμε την πόλη» κατέληξε ο δήμαρχος.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3