ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Γιάννενα: Μία από τις 100 «κλιματικά ουδέτερες» πόλεις

Εικόνα του άρθρου Γιάννενα: Μία από τις 100 «κλιματικά ουδέτερες» πόλεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/04/2022, 17:28
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αθήνα, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη, Τρίκαλα είναι οι έξι ελληνικές πόλεις που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «100 κλιματικά ουδέτερες ευρωπαϊκές πόλεις» μέχρι το 2030. Ο συνολικός αριθμός των υποψηφιοτήτων από ευρωπαϊκές πόλεις ήταν 377.

«Μία νέα εποχή ανοίγεται. Τα Γιάννενα μετά από μία πολύμηνη προσπάθεια, αποτελούν μία από τις 100 κλιματικά ουδέτερες ευρωπαϊκές πόλεις» αναφέρει το Δημαρχείο Ιωαννίνων. Ο δρόμος βέβαια για να γίνουν όντως μία από τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις είναι ακόμα μακρύς.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, οι επιλεγμένες πόλεις θα τύχουν διεθνούς προβολής, θα έχουν την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουν την ταυτότητα τους (city re–branding), και θα λειτουργήσουν ως πρότυπα για την ευρύτερη περιφέρεια και άλλα αστικά κέντρα για τη μετατροπή τους σε κόμβους καινοτομίας, που υιοθετούν νέες μορφές διακυβέρνησης και αναπτύσσουν ένα νέο οικονομικό μοντέλο δράσης για το κλίμα.

«Σε τοπικό επίπεδο, τα οφέλη θα είναι πολλαπλά (περιβαλλοντικά, κοινωνικά, οικονομικά, εκπαιδευτικά), όπως η βελτίωση της ποιότητας του αέρα, η προώθηση ενός υγιέστερου τρόπου ζωής, η βελτίωση της κινητικότητας, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, και η αναβάθμιση του περιβάλλοντος» αναφέρεται.

Σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, θα δοθούν κίνητρα στην αγορά να κινηθεί προς επενδύσεις που ευνοούν την κλιματική αλλαγή, θα παρουσιαστούν ολιστικές λύσεις που αφορούν τον πολεοδομικό σχεδιασμό και θα προωθηθούν έξυπνες τεχνολογίες, πλατφόρμες δεδομένων και μοντελοποίηση αστικών συστημάτων για την καλύτερη ενεργειακή διαχείριση των αστικών κέντρων.

«Πρόκειται για μία μοναδική ευκαιρία που ανοίγεται ως το 2030, θα φέρει επιπλέον ευρωπαϊκούς πόρους και θα δώσει τη δυνατότητα της αειφόρου ανάπτυξης. Τα Γιάννενα αλλάζουν! Όλο το προηγούμενο διάστημα η δημοτική αρχή συνεργάστηκε με φορείς, όμορους δήμους, πολίτες και με την κεντρική διοίκηση ώστε να καταθέσει τον φάκελο της πόλης. Συνοδοιπόρος υπήρξε μία διακεκριμένη ακαδημαϊκή ομάδα η οποία συνέδραμε στην κατάρτιση της πρότασης» επισημαίνει το Δημαρχείο.

Κάνει λόγο δε για «μεγάλη ευθύνη». Η δημοτική αρχή υπογραμμίζει επίσης ότι «πιστεύει στις συνεργασίες και στην κινητοποίηση των πολιτών».

Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Η καθεμία από τις 100 πόλεις θα συντάξει και θα υλοποιήσει ένα «Συμβόλαιο Κλιματικής Πόλης» (Climate City Contract), που θα συνδιαμορφωθεί με όλους τους τοπικούς ενδιαφερόμενους φορείς αλλά και τους κατοίκους της πόλης.

Σε πρώτη φάση οι 100 πόλεις θα λάβουν μια χρηματοδότηση 360 εκατ. ευρώ συνολικά για την περίοδο 2022-2023 προκειμένου να ξεκινήσουν την υλοποίηση του «συμβολαίου» τους.

Η δημοτική αρχή Ιωαννίνων θα παραχωρήσει αύριο το πρωί συνέντευξη Τύπου για την επιλογή των Ιωαννίνων στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις, οπότε και θα γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για το πλάνο που υπάρχει.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3