Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Μαξιλάρι ασφαλείας» τέλος…

Εικόνα του άρθρου «Μαξιλάρι ασφαλείας» τέλος…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/08/2020, 18:22
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στη δέσμευση πόρων μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ συνεχίζει να προχωρά η κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού.

Η περιφερειακή αρχή ανακοίνωσε σήμερα ότι το υπουργείο Οικονομικών δέσμευσε ποσό ύψους 6,5 εκατ. ευρώ από τους πόρους του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020» για να αντιμετωπίσει ανάγκες που προκύπτουν από την πανδημία. Και δεν είναι η μόνη δέσμευση που έχει γίνει, με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη να εμφανίζεται ανήσυχος.

«Μετά και τη νέα δέσμευση (σ.σ. δεν αναφέρεται το ποσό της προηγούμενης δέσμευσης), οι διαθέσιμοι πόροι της Περιφέρειας Ηπείρου για αυτό το σκοπό έχουν εξαντληθεί» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Ο κ. Καχριμάνης σημειώνει δε ότι «αυτά τα χρήματα ανήκουν στο λεγόμενο ‘μαξιλάρι’ ασφαλείας που είχε δημιουργηθεί προ της κρίσης που προκάλεσε ο κορονοϊός».  Επί της ουσίας, ο κ. Καχριμάνης λέει στην κυβέρνηση ότι το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» δεν αντέχει άλλη, ενδεχόμενη, δέσμευση πόρων.

Τον Απρίλιο, η κυβέρνηση σχεδίαζε την αξιοποίηση 8 δις ευρώ από αδιάθετους πόρους του ΕΣΠΑ για οριζόντιες δράσεις της πανδημίας. 

Ο περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης είχε δηλώσει τότε ότι η Ήπειρος δεν πρόκειται να στερηθεί πόρους από έργα και δράσεις που είναι ενταγμένο στο επιχειρησιακό πρόγραμμα και είχε μιλήσει για ένα υπολειπόμενο ποσό 6 εκατ. ευρώ μέσω της υπερδέσμευσης (δέσμευση πόρων πέραν του προϋπολογισμού σε ένα Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα). 

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Η υπερδέσμευση ή overbooking είναι ένας μηχανισμός για να αποφευχθεί η απώλεια πόρων λόγω μεγάλων εκπτώσεων σε έργα και δράσεις ή λόγω καθυστερήσεων στην υλοποίηση έργων, η οποία όμως πρέπει να έχει τα δικά της όρια.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back