Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αλ.Καχριμάνης: «ΕΣΠΑ ως έχει»

Εικόνα του άρθρου Αλ.Καχριμάνης: «ΕΣΠΑ ως έχει»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/04/2020, 18:29
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι διαπραγματεύσεις των περιφερειαρχών με τους υπουργούς, αποτρέπουν το «πάγωμα» των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) του ΕΣΠΑ –προς το παρόν τουλάχιστον.

Πριν από λίγες ημέρες,  το υπουργείο Ανάπτυξης και η κυβέρνηση σχεδίαζαν να αξιοποιήσουν 8 δις ευρώ αδιάθετων πόρων του ΕΣΠΑ σε οριζόντιες δράσεις αντιμετώπισης της πανδημίας. Για τον λόγο αυτόν, το υπουργείο απέστειλε στις κατά τόπους Ειδικές Υπηρεσίες Διαχείρισης έγγραφο με το οποίο ζητούσε μια αναλυτική ενημέρωση για την πορεία του κάθε ΠΕΠ.

Στο έγγραφο, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ιωάννης Τσακίρης ήταν σαφής: δεν θα εγκρίνονται νέες εξειδικεύσεις και δεν θα εκδίδονται νέες προσκλήσεις και νέες αποφάσεις ένταξης, εφόσον αυτές δεν σχετίζονται με οριζόντιες δράσεις αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας.

Η αντίδραση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας ήταν άμεση. Οι περιφερειάρχες ζήτησαν να μην «παγώσουν» τα περιφερειακά προγράμματα, να υλοποιηθούν όλα τα έργα που έχουν προγραμματιστεί και να μην απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Ανάπτυξης για την ένταξη νέων έργων και δράσεων.

Το αίτημά τους έγινε δεκτό από τους αρμόδιους υπουργούς, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΝΠΕ, σε τηλεδιάσκεψη που έγινε χτες. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, υποστήριξε ότι πρόθεσή της δεν ήταν η ακύρωση του σχεδιασμού των περιφερειακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ αλλά η διασφάλιση ότι δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ, δεδομένου ότι οι ρυθμοί απορρόφησης στα ΠΕΠ δεν είναι και οι καλύτεροι δυνατοί.

Η ΕΝΠΕ, μέσω του προέδρου της, περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, δήλωσε ότι τα ΠΕΠ μπορούν να συνεισφέρουν μέσω της διαδικασίας της υπερδέσμευσης.

Αυτό υποστήριξε και σε σημερινές του δηλώσεις και ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης. Καταρχάς, ο κ. Καχριμάνης ανέφερε ότι «η Ήπειρος δεν πρόκειται να στερηθεί πόρους από έργα και δράσεις που είναι ήδη ενταγμένα στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ‘Ήπειρος 2014-2020’». Και πρόσθεσε ότι υπάρχει ένα υπολειπόμενο ποσό 6 εκατ. ευρώ.

Όπως είπε, το αρχικό πρόγραμμα της Ηπείρου ανερχόταν σε 337 εκ. ευρώ, το οποίο με την υπερδέσμευση που ήδη έχει εξασφαλιστεί, θα ανέλθει τελικά στα 370,1εκ. ευρώ έναντι  των 376,6 εκ. ευρώ που θα μπορούσε να ήταν υπό προϋποθέσεις στη λήξη του.  «Το υπολειπόμενο ποσό των περίπου 6 εκ. ευρώ, είναι εκείνο που θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει το κεντρικό κράτος για το πρόγραμμα που σχεδιάζει για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης» τόνισε.

Η υπερδέσμευση (overbooking) είναι ένας περίπλοκος μηχανισμός μέσω του οποίου γίνεται δέσμευση πόρων πέραν του προϋπολογισμού ενός ΠΕΠ. Ένας μηχανισμός που προτιμάται ως δικλείδα ασφαλείας για τη μη απορρόφηση των απαραίτητων κονδυλίων από ενταγμένα έργα που για κάποιον λόγο δεν προχωρούν ή από έργα που έχουν μεγάλες εκπτώσεις και δεν... εγγυώνται αύξηση του δείκτη απορρόφησης.

Κατά τα άλλα, ο κ. Καχριμάνης υπεραμύνθηκε της πορείας του ηπειρώτικου ΕΣΠΑ. Είναι ένα πρόγραμμα δουλεμένο, που έχει νομικές δεσμεύσεις και είναι σε τέτοια φάση υλοποίησης που δεν μπορεί να διαθέσει επιπλέον χρήματα για το κεντρικό πρόγραμμα το οποίο σχεδιάζει η κυβέρνηση. Δεν βλέπω κανένα πρόβλημα για την Περιφέρειά μας», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης. 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back