Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Μαξιλαροπόλεμος» στο δημοτικό συμβούλιο

Εικόνα του άρθρου «Μαξιλαροπόλεμος» στο δημοτικό συμβούλιο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/12/2016, 03:17
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η φετινή χρονιά για το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων «έκλεισε» με τη χτεσινή συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό του 2017, ο οποίος «πέρασε» κατά πλειοψηφία, με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να ασκούν την κριτική τους.

Μια κριτική που βασίστηκε στο περίφημο «μαξιλάρι» των 19 εκατ. ευρώ, το αποθεματικό δηλαδή που έχει στα ταμεία του ο Δήμος. Η κάθε παράταξη προσέδωσε στο θέμα τη δική της διάσταση. Ωστόσο, το καίριο ερώτημα ήταν για ποιο λόγο και για πόσο καιρό ο δήμος Ιωαννιτών θα κρατά στο ταμείο του αυτά τα εκατομμύρια.

«Αργά αλλά σταθερά, έχουμε ‘χτίσει’ ένα σημαντικό αποθεματικό που μας επιτρέπει αφενός να απορροφούμε περικοπές κρατικών πόρων και υπερφορολόγηση, αφετέρου να χρηματοδοτούμε άμεσα και γρήγορα απρόβλεπτες δαπάνες που μπορεί να προκύψουν» ανέφερε στην εισήγησή του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θωμάς Γιωτίτσας.

«Δεν υιοθετούμε σε καμία περίπτωση τη λογική του Δήμου-αποταμιευτή, ούτε όμως θα απολογηθούμε γιατί έχουμε τόσα διαθέσιμα» πρόσθεσε. Πέραν της κάλυψης των όποιων έκτακτων αναγκών, το «μαξιλάρι» αυτό δεν προορίζεται να μείνει «μαξιλάρι» για πολύ καιρό. Όπως ειπώθηκε, σημαντικό κεφάλαιο από τα χρήματα αυτά θα επενδυθούν σε διάφορα έργα.

Η παράταξη του Νίκου Γκόντα (ο οποίος απουσίαζε) εκτίμησε πως το αποθεματικό αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι δημοτικές αρχές του Φίλιππα Φίλιου και του Θωμά Μπέγκα είχαν την τύχη με το μέρος τους και όχι στο νοικοκύρεμα των οικονομικών. Και η τύχη μεταφράζεται στη χορήγηση από την πολιτεία συνολικά 12 εκατ. ευρώ μέσα σε αυτά τα πέντε χρόνια για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τρίτους. Μια τοποθέτηση που η δημοτική αρχή αρνήθηκε, υπενθυμίζοντας τα δάνεια εκατομμυρίων ευρώ της δημαρχίας Νίκου Γκόντα, τα οποία ο Δήμος αποπληρώνει σταθερά, αλλά και τη μείωση των Κοινών Αυτοτελών Πόρων.

Ο Λάζαρος Νάτσης από τους «Πολίτες για την Ανατροπή» (ΣΥΡΙΖΑ) εκτίμησε ότι το «μαξιλάρι» αυτό αποτελεί απόδειξη «της αποτυχίας της δημοτικής αρχής να προχωρήσει κάποια πράγματα». «Το 25-30% του προϋπολογισμού είναι το αποθεματικό. Κάτι που δείχνει δυσκολία στον προγραμματισμό έργων» τόνισε. Ο κ. Νάτσης εξέφρασε δε την άποψη ότι θα έπρεπε να «επενδυθούν»  αυτά τα χρήματα. «Αν έπεφτε ένα εκατομμύριο ευρώ στην τοπική κοινωνία κάθε μήνα, θα δημιουργούνταν εντελώς διαφορετικές συνθήκες» υπογράμμισε.

Για το «μαξιλάρι» των 19 εκατ. ευρώ, ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» Άρης Μπαρτζώκας αναρωτήθηκε «πότε θα δαπανηθεί», προσθέτοντας ότι δεν θα τον εξέπληττε αν κάτι τέτοιο γινόταν την τελευταία χρονιά πριν από τις εκλογές. Κατά τα άλλα, ο κ. Μπαρτζώκας επανέφερε στο τραπέζι την πρότασή του περί εκποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δήμου και συνεργασίας του Δήμου με ιδιώτες.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» και η ΔΡΑΣΥ καταψήφισαν γενικότερα τον προϋπολογισμό, με την πρώτη να εκτιμά ότι «κινείται στην κατεύθυνση των μεγαλοεπιχειρηματιών» και με τη δεύτερη ότι «εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου».

Ο προϋπολογισμός του δήμου Ιωαννιτών για το 2017 ανέρχεται στα 120 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back