ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Λύκειο Κατσικά: «Απροστάτευτοι μπροστά στην απειλή ‘συμμοριών’»

Εικόνα του άρθρου Λύκειο Κατσικά: «Απροστάτευτοι μπροστά στην απειλή ‘συμμοριών’»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/10/2022, 01:44
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

11 Oκτωβρίου: Η εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα του Λυκείου Κατσικά βρέθηκε μπροστά σε ένα σχολείο γεμάτο ζημιές. Παραβιασμένες οι δύο εξώπορτες, σπασμένα τζάμια, σπασμένες εσωτερικές πόρτες γραφείων και αιθουσών, βιβλιοθήκες, θρανία κι άλλα αντικείμενα, κλοπές…

«Η θλιβερή εικόνα του σχολείου την Τρίτη το πρωί συγκλόνισε τη σχολική κοινότητα» αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του «Μαρούλειου» Γενικού Ενιαίου Λυκείου Κατσικά.

«Αν για όλους τους μαθητές των Ιωαννίνων το δημόσιο σχολείο είναι αγαθό και δικαίωμα, για τους μαθητές του ΓΕΛ Κατσικά είναι ο ζωτικός τους χώρος. Πολλοί μαθητές προέρχονται από μικρούς ορεινούς οικισμούς, από διαφορετικά χωριά της ευρύτερης περιοχής, από τη Δομή του Κατσικά, αλλά και από ευπαθείς κοινωνικά και οικονομικά ομάδες. Η διάρρηξη και ο βανδαλισμός του σχολικού κτιρίου, πέραν του τεράστιου οικονομικού κόστους, σημαίνει ταυτόχρονα ρήξη στη σχολική ζωή και στην εκπαιδευτική διαδικασία, αναστολή των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων παιδαγωγικού χαρακτήρα, αλλά έχει και σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχολογία των ανθρώπινων πόρων της σχολικής κοινότητας» αναφέρουν.

Πέραν της θλίψης και αγανάκτησης, οι δύο σύλλογοι αναφέρουν ότι νιώθουν απροστάτευτοι μπροστά στην «απειλή ‘συμμοριών’ που δρουν οργανωμένα» και ανησυχούν για την ασφάλεια των μαθητών. Επισημαίνουν δε ότι αυτές οι «συμμορίες» διασπείρουν φήμες ότι θα «ξαναχτυπήσουν» το σχολείο.

Ζητούν δε από τη δημοτική αρχή και τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης να πάρουν τις απαραίτητες αποφάσεις για τη φύλαξη της σχολικής μονάδας, όπως και από την Αστυνομία να εντείνει τις περιπολίες στην περιοχή του Λυκείου και να επιληφθεί του θέματος των «συμμοριών».

Ζητούν, επίσης, από την ελληνική πολιτεία, να περιφρουρήσει το δικαίωμα των μαθητών στη δημόσια εκπαίδευση.

Το Λύκειο Κατσικά δεν είναι το μοναδικό σχολείο το οποίο βρέθηκε σε αυτή την κατάσταση τον τελευταίο καιρό. Η Ένωση Γονέων Μαθητών Ιωαννίνων, με ανακοίνωσή της, έχει κάνει γνωστό ότι «επιδρομές» έγιναν ακόμη στο 4ο και 5ο Γυμνάσιο, στο Γυμνάσιο Πεδινής, στο 4ο Λύκειο και στο 3ο ΕΠΑΛ, μιλώντας για «οργανωμένη συμμορία» και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα φασιστικά συνθήματα που έχουν γραφεί σε κάποια σχολεία.

Παράλληλα, στο 1ο Λύκειο, κατά τη διάρκεια των δοκιμών για την παρέλαση, ομάδα μαθητών φώναζε ρατσιστικά και εθνικιστικά συνθήματα, με γονείς της γειτονιάς να αποστέλλουν επιστολή και να εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους «για τα σκοτάδια που απλώνονται γύρω μας».

ΣΧΟΛΙΑ
Ελένη
Ζούμε σε ιδιαίτερα δύσκολες εποχές. Στόχος η εκπαίδευση !
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back