Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Καμπανάκι» για νεοναζιστική δράση σε σχολεία των Ιωαννίνων

Εικόνα του άρθρου «Καμπανάκι» για νεοναζιστική δράση σε σχολεία των Ιωαννίνων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/10/2022, 00:07
ΓΙΑΝΝΕΝΑ - ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ «ΤΥΠΟ»

Γονείς της γειτονιάς του 1ου ΓΕΛ Ιωαννίνων, γράφουν για τα συνθήματα στις πρόβες παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου

Η 12η του Οκτώβρη, ημέρα που γιορτάζουμε την Απελευθέρωση, ημέρα σύμβολο στη μάχη ενάντια στο ναζισμό, μας επιφύλασσε μια εξαιρετικά δυσάρεστη έκπληξη. Μάθαμε, λοιπόν, ότι στο σχολείο της γειτονιάς μας, το 1ο Γενικό Λύκειο, κατά τη διάρκεια των δοκιμών για την παρέλαση, ομάδα μαθητών φώναζε ρατσιστικά και εθνικιστικά συνθήματα, αντίστοιχα του μαύρου οχετού που κραυγάζουν οι νεοναζιστικές αγέλες ή -παρανόμως- κάποια από τα «επίλεκτα» τμήματα του στρατού.

 Δεν θα αναπαράγουμε εδώ αυτό το αίσχος, όμως, με την παρούσα επιστολή εκφράζουμε την ανησυχία και την αγανάκτησή μας για την εξάπλωση του εθνικισμού γενικά, αλλά και ειδικά στη νεολαία, και τη μεθοδική δράση των νεοναζιστικών ομάδων στα σχολεία μας.

Η αγανάκτησή μας δεν σταματά στις προσωπικές ευθύνες του ενός ή του άλλου εκπαιδευτικού ή γονέα. Θα ήμασταν αφελείς εάν παριστάναμε ότι δεν πρόκειται για συνολικότερο φαινόμενο, που φυσικά συνδέεται και με το φούντωμα των πολέμων στην περιοχή, αλλά και με την επικίνδυνη όξυνση του ανταγωνισμού Ελλάδας-Τουρκίας. 

Ξέρουμε ότι εάν τα πράγματα συνεχίσουν στην ίδια πορεία, τα ίδια αυτά παιδιά που σήμερα φωνάζουν εμετικά εθνικιστικά συνθήματα θα γίνουν κρέας για τα κανόνια πολέμων πέρα για πέρα αδικαιολόγητων και άδικων. Τα ίδια αυτά παιδιά, που μέσα τους θα έπρεπε να σφύζει η ζωντάνια, η δημιουργικότητα, ο έρωτας…

Και το Σχολείο; Μπορεί να μένει σιωπηλό μπροστά σε κάτι τέτοιο; Ως γονείς παιδιών που φοιτούν στο Δημόσιο Σχολείο γνωρίζουμε ότι η φιλοσοφία της Εκπαίδευσης πλέον αλλάζει δίνοντας έμφαση στην ποσότητα της διδακτέας ύλης και στις «δράσεις». Ας αναρωτηθούμε, όμως, εάν τα παιδιά μας χαθούν στη μηχανή του πολέμου, τι νόημα θα είχε η «διδακτέα ύλη»; 

Η Εκπαίδευση οφείλει να είναι φως, να στέκεται αδιάλλακτα απέναντι στο ρατσισμό και κάθε άλλη διάκριση, στον εθνικισμό, σε όποια φιλοπόλεμη αντίληψη. Αν η Εκπαίδευση ανέχεται ή, ακόμη χειρότερα, καλλιεργεί εντός της τον εθνικισμό, έχει ακυρώσει για τα καλά τον εαυτό της.

Ελπίζουμε ότι το σκοτεινό αυτό περιστατικό θα είναι ένα καμπανάκι συναγερμού για τις αντιλήψεις που αναπτύσσονται πια στην κοινωνία μας και για τον γοργό και βίαιο τρόπο με τον οποίο δηλητηριάζουν τα παιδιά μας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μετά από αυτό, κάθε εκπαιδευτικός, κάθε γονιός, κάθε Γιαννιώτης και Γιαννιώτισσα θα αναρωτηθεί για το τι συμβαίνει και θα τοποθετηθεί δημόσια ενάντια στα σκοτάδια που απλώνονται γύρω μας.

Γονείς της γειτονιάς του 1ου ΓΕΛ


Παρέμβαση για τα

* Φωτό: συνθήματα σε σχολείο της πόλης των Ιωαννίνων

ΣΧΟΛΙΑ
kotsos kasidiaris 2os
o spuros poustrovskyy einai kai autos ratsistis. grigora sthn diwksh. zhtw o fileleutherismos ole ole. katw h xounta. zhtw to 1821. katw to vac ban apo to account mou
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back