ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Λιγκιάδες: Ένα πολιτιστικό κέντρο σε εξέλιξη

Εικόνα του άρθρου Λιγκιάδες: Ένα πολιτιστικό κέντρο σε εξέλιξη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/09/2021, 17:59
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε ένα σύγχρονο πολιτιστικό κέντρο μετατρέπεται το παλιό δημοτικό σχολείο των Λιγκιάδων. Η χρηματοδότηση προέρχεται από το «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον» και το έργο υλοποιείται μέσω του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών.

Το «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον», που προωθείται από τη γερμανική κυβέρνηση, επιδιώκει, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του, τη διαμόρφωση μιας ελληνογερμανικής ιστορικής μνήμης με στόχο, μεταξύ άλλων, την όξυνση της συνείδησης για τα γερμανικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ελλάδα, όπως τη συμφιλίωση με τα μαρτυρικά χωριά και τις εβραϊκές κοινότητες.

Προς την κατεύθυνση αυτή, το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον ενέκρινε το 2020 ένα ποσό 50.000 ευρώ για τη μετατροπή του κτιρίου στο μαρτυρικό χωριό των Λιγκιάδων σε πολιτιστικό κέντρο.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Δήμου Ιωαννιτών, η ιδέα της «μεταμόρφωσης» του παλιού δημοτικού σχολείου αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λιγκιάδων.

Μέχρι τώρα έχουν γίνει εργασίες ανακατασκευής στον α’ όροφο του κτιρίου ο οποίος είναι πλήρως λειτουργικός, σύμφωνα με τον Δήμο. 

Το θέμα της κτιριακής αποκατάστασης του παλιού δημοτικού σχολείου Λιγκιάδων απασχόλησε και το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, στην τελευταία του συνεδρίαση, με τον επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών» Θωμά Μπέγκα να ζητά εξηγήσεις για την επιστροφή ενός μέρους της χρηματοδότησης και να κατηγορεί τη δημοτική αρχή για «ανικανότητα να τρέξει ένα έργο της τάξης των 50.000 ευρώ».

Η αντιδήμαρχος και πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ελένη Ακονίδου απάντησε ότι όντως υπάρχει ένα αδιάθετο ποσό των 10.000 ευρώ το οποίο επιστρέφεται. Όπως είπε, η συμφωνία ήταν να αναλωθεί το σύνολο του ποσού εντός του 2020. Κάτι τέτοιο δεν έγινε κυρίως λόγω των καιρικών συνθηκών, όπως είπε. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «θα υπάρξει νεότερη επιχορήγηση εντός του 2022 για την ολοκλήρωση του πολιτιστικού κέντρου. Θα το ξέρουμε με βεβαιότητα το επόμενο χρονικό διάστημα».

Την ίδια απάντηση δίνει σήμερα και το Δημαρχείο Ιωαννίνων στην ανακοίνωσή του, θυμίζοντας και την προ ολίγων ημερών συνάντηση που είχε ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ με τον γενικό πρόξενο της Γερμανίας. «Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να συνεχιστούν οι παρεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί και στο ισόγειο του κτιρίου. Ο Δήμος είναι σε συνεργασία με τις διπλωματικές αρχές της Γερμανίας για την περαιτέρω χρηματοδότηση του έργου. Ήταν άλλωστε ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε προ λίγων ημερών ο δήμαρχος Ιωαννίνων με τον γενικό πρόξενο της Γερμανίας» τονίζεται…

Σε αναμονή λοιπόν της ολοκλήρωσης του κτιρίου αλλά και ενός λεπτομερούς σχεδιασμού για τον τρόπο αξιοποίησης του νέου αυτού πολιτιστικού κέντρου (π.χ. τι είδους δράσεις μπορεί να φιλοξενήσει).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back