Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν την Κυριακή ότι ισραηλινά τανκς διέρρηξαν τις πύλες μιας βάσης της ειρηνευτικής τους δύναμης στο νότιο Λίβανο, η τελευταία κατηγορία για παραβιάσεις και επιθέσεις που έχουν καταγγείλει οι ίδιοι οι σύμμαχοι του Ισραήλ, αναφέρει το Reuters.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να εκκενώσουν τα στρατεύματα της ειρηνευτικής δύναμης UNIFIL από τις περιοχές μάχης στο Λίβανο. Ώρες αργότερα, η δύναμη ανέφερε αυτό που περιέγραψε ως πρόσθετες ισραηλινές παραβιάσεις, συμπεριλαμβανομένων των αρμάτων μάχης που εισήλθαν με τη βία από τις πύλες μιας βάσης.
«Ήρθε η ώρα να αποσύρετε τη UNIFIL από τα προπύργια της Χεζμπολάχ και από τις ζώνες μάχης», ανέφερε ο Νετανιάχου σε δήλωσή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
«Οι IDF το έχουν ζητήσει επανειλημμένα και έχουν συναντήσει επανειλημμένη άρνηση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να παρέχει στους τρομοκράτες της Χεζμπολάχ ανθρώπινες ασπίδες». Η Χεζμπολάχ αρνείται τις κατηγορίες.
Πέντε άνδρες έχουν τραυματιστεί μέχρι στιγμής σε μια σειρά από επιθέσεις που έχουν πλήξει θέσεις και προσωπικό της δύναμης του ΟΗΕ τις τελευταίες ημέρες, ενώ οι περισσότερες από τις επιθέσεις αποδίδονται από την UNIFIL στις ισραηλινές δυνάμεις.
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, συνήθως μία από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Ισραήλ μεταξύ των δυτικοευρωπαίων ηγετών, μίλησε τηλεφωνικά με τον Νετανιάχου την Κυριακή και κατήγγειλε τις ισραηλινές επιθέσεις.
Η Ιταλία διαθέτει περισσότερους από χίλιους στρατιώτες στη δύναμη των 10.000 ανδρών της UNIFIL, γεγονός που την καθιστά έναν από τους μεγαλύτερους συνεισφέροντες προσωπικού. Η Γαλλία και η Ισπανία, οι οποίες διαθέτουν σχεδόν 700 στρατιώτες στη δύναμη, καταδίκασαν επίσης τις ισραηλινές επιθέσεις.
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γκαλάντ το Σάββατο, εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για τις αναφορές ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν εναντίον θέσεων των ειρηνευτικών δυνάμεων και κάλεσε το Ισραήλ να διασφαλίσει την ασφάλειά τους και την ασφάλεια του λιβανέζικου στρατού, ανέφερε το Πεντάγωνο. Ο στρατός του Λιβάνου δεν είναι μέρος της σύγκρουσης του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ.
Η UNIFIL συστάθηκε το 1978 για την εποπτεία του νότιου Λιβάνου. Έκτοτε, η περιοχή γνώρισε συνεχείς συγκρούσεις, με το Ισραήλ να εισβάλλει το 1982, να κατέχει τον νότιο Λίβανο μέχρι το 2000 και να διεξάγει ξανά έναν μεγάλο πόλεμο πέντε εβδομάδων εναντίον της Χεζμπολάχ το 2006.
Mε πληροφορίες από Reuters. Φωτογραφία αρχείου: Ειρηνευτικές δυνάμεις της UNIFIL περιπολούν στην περιοχή της Τύρου, στο νότιο Λίβανο/© UN Photo/Pasqual Gorriz