Λυκ πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Σφοδρή ανταλλαγή πυρών Χεζμπολάχ - Ισραήλ

Εικόνα του άρθρου Μέση Ανατολή: Σφοδρή ανταλλαγή πυρών Χεζμπολάχ - Ισραήλ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/09/2024, 19:22
ΚΟΣΜΟΣ

Η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ αντάλλαξαν σφοδρά πυρά μέχρι την Κυριακή, καθώς η λιβανέζικη μαχητική οργάνωση έστειλε ρουκέτες βαθιά στο βόρειο ισραηλινό έδαφος, αφού αντιμετώπισε μερικούς από τους πιο έντονους βομβαρδισμούς σε σχεδόν ένα χρόνο σύγκρουσης.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κασέμ δήλωσε στους πενθούντες στην κηδεία ενός από τους διοικητές της οργάνωσης που σκοτώθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βηρυτό: «Έχουμε εισέλθει σε μια νέα φάση, ο τίτλος της οποίας είναι η ανοιχτή μάχη της αναμέτρησης».

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ιωάβ Γκάλαντ δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν έως ότου επιστρέψουν οι άνθρωποι που απομακρύνθηκαν από τη δική του πλευρά των συνόρων - θέτοντας επίσης τις βάσεις για μια μακροχρόνια σύγκρουση, καθώς η Χεζμπολάχ έχει ορκιστεί να πολεμήσει μέχρι την κατάπαυση του πυρός στον παράλληλο πόλεμο στη Γάζα.

Η σύγκρουση -η οποία κλιμακώθηκε απότομα την περασμένη εβδομάδα- μαίνεται από τότε που η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ άνοιξε ένα δεύτερο μέτωπο εναντίον του Ισραήλ, λέγοντας ότι ενεργεί σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους που αντιμετωπίζουν μια ισραηλινή επίθεση νοτιότερα στη Γάζα.

Την Τρίτη και την Τετάρτη, χιλιάδες βομβητές και ασύρματοι που χρησιμοποιούνταν από τα μέλη της Χεζμπολάχ εξερράγησαν σε μια επίθεση για την οποία κατηγορήθηκε ευρέως το Ισραήλ, αλλά για την οποία δεν επιβεβαίωσε ούτε αρνήθηκε την ευθύνη.

Την επόμενη ημέρα, το Ισραήλ εξαπέλυσε τον πιο σφοδρό βομβαρδισμό του στο Λίβανο. Την Παρασκευή σκοτώθηκε ο ανώτερος διοικητής της Χεζμπολάχ και ιδρυτής των επίλεκτων δυνάμεων Radwan, Ιμπραήμ Ακίλ, μαζί με πολλά άλλα ανώτερα στρατιωτικά στελέχη σε πλήγμα στο νότιο προάστιο της Βηρυτού.

Το Σάββατο σημειώθηκαν και πάλι άνευ προηγουμένου βομβαρδισμοί που σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό έπληξαν περίπου 290 στόχους, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων βαρελιών εκτοξευτών ρουκετών της Χεζμπολάχ.

Κλείσιμο σχολείων

Το Ισραήλ έκλεισε σχολεία, περιόρισε τις συγκεντρώσεις στο βορρά και διέταξε τα νοσοκομεία εκεί να μεταφέρουν τους ασθενείς και το προσωπικό σε προστατευμένες περιοχές, πολλά έχουν ασφαλείς ή υπόγειες εγκαταστάσεις σχεδιασμένες να αντέχουν στα πυρά ρουκετών.

Οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ηχούσαν συνεχώς στο Ισραήλ την Κυριακή. Περίπου 150 ρουκέτες, πύραυλοι κρουζ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εκτοξεύθηκαν κατά του Ισραήλ κατά τη διάρκεια της νύχτας και την Κυριακή, οι περισσότερες από τις οποίες αναχαιτίστηκαν από την αεράμυνα, συμπεριλαμβανομένου ενός «εναέριου στόχου» που ήρθε από τα ανατολικά, δήλωσε ο στρατός.

Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι χτύπησε έναν στρατώνα και μια άλλη ισραηλινή θέση με μοίρες επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών την Κυριακή και επίσης εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον στρατιωτικών-βιομηχανικών εγκαταστάσεων σε μια «αρχική απάντηση» στις επιθέσεις με συσκευές την περασμένη εβδομάδα.

Αξιωματούχος της Ισλαμικής Αντίστασης στο Ιράκ, μιας ομάδας ένοπλων φατριών που υποστηρίζονται από το Ιράν, δήλωσε ότι εξαπέλυσαν επιθέσεις με πυραύλους κρουζ και εκρηκτικά drone στο Ισραήλ τα ξημερώματα της Κυριακής στο πλαίσιο «μιας νέας φάσης στο μέτωπο υποστήριξής μας» με τον Λίβανο.

«Κλιμάκωση στον Λίβανο σημαίνει κλιμάκωση από το Ιράκ», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η κίνηση αυτή θα ενισχύσει τους φόβους ότι οι συγκρούσεις στη Γάζα και τον Λίβανο θα μπορούσαν να επεκταθούν και στην υπόλοιπη περιοχή.

«Εξαιρετικά ανήσυχη» η ΕΕ 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι είναι «εξαιρετικά ανήσυχη» από την κλιμάκωση της βίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ και ζητά «επειγόντως» κατάπαυση του πυρός.

Σε ανακοίνωση της ΕΕ αναφέρεται ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εξαιρετικά ανήσυχη για την κλιμάκωση στο Λίβανο, μετά τις επιθέσεις της Παρασκευής στη Βηρυτό -όπου σκοτώθηκαν επίσης τουλάχιστον τρία παιδιά- και την αυξανόμενη διασυνοριακή βία μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

«Σοβαρές επιθέσεις αναφέρθηκαν και σήμερα, τόσο στο Ισραήλ όσο και στο Λίβανο. Η κατάπαυση του πυρός είναι επείγουσα, σε όλη τη Γαλάζια Γραμμή, όπως και στη Γάζα.

«Οι άμαχοι και στις δύο πλευρές πληρώνουν υψηλό τίμημα. Θα είναι επίσης αυτοί που θα υποφέρουν για άλλη μια φορά περισσότερο σε έναν ολοκληρωμένο πόλεμο που πρέπει να αποτραπεί, μεταξύ άλλων και με νέες έντονες διπλωματικές προσπάθειες διαμεσολάβησης».

Πρόσθεσε ότι οι ειρηνευτικές προσπάθειες θα βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της ΕΕ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Με πληροφορίες από Reuters, Guardian. Φωτογραφία αρχείου


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back