ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: «Έντονα ανήσυχο» το Συμβούλιο Ασφαλείας

Εικόνα του άρθρου Λίβανος: «Έντονα ανήσυχο» το Συμβούλιο Ασφαλείας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/10/2024, 10:07
ΚΟΣΜΟΣ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε τη Δευτέρα «έντονη ανησυχία» καθώς το Ισραήλ πυροβόλησε και τραυμάτισε ειρηνευτές του ΟΗΕ στο νότιο Λίβανο κατά τη διάρκεια εντεινόμενων μαχών, επαναλαμβάνοντας την υποστήριξή του για τον ρόλο τους στην υποστήριξη της ασφάλειας στην περιοχή.

Πρόκειται για την πρώτη δήλωση του ισχυρότερου οργάνου του ΟΗΕ αφότου άρχισαν οι επιθέσεις του Ισραήλ στις θέσεις της ειρηνευτικής δύναμης που είναι γνωστή ως UNIFIL την περασμένη εβδομάδα, προκαλώντας διεθνή καταδίκη.

Ο επικεφαλής των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ Ζαν-Πιερ Λακρουά δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι οι ειρηνευτές θα παραμείνουν σε όλες τις θέσεις τους, ακόμη και όταν το Ισραήλ τους προέτρεψε να μετακινηθούν 5 χιλιόμετρα βόρεια κατά τη διάρκεια της χερσαίας εισβολής του στο Λίβανο.

Το Ισραήλ κλιμακώνει την εκστρατεία του κατά της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, πέρα από τα σύνορα που έχει χαράξει ο ΟΗΕ μεταξύ των δύο χωρών. Οι δύο πλευρές συγκρούονται από τότε που η μαχητική ομάδα άρχισε να εκτοξεύει ρουκέτες πριν από ένα χρόνο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη σύμμαχό της Χαμάς στη Γάζα.

Η δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία εκδόθηκε μετά από έκτακτες κλειστές διαβουλεύσεις για τον Λίβανο, δεν κατονομάζει ούτε το Ισραήλ, ούτε τον Λίβανο, ούτε τη Χεζμπολάχ. Διαβάστηκε από την Ελβετή πρέσβειρα του ΟΗΕ Πασκάλ Μπαερισβάιλ, τη σημερινή πρόεδρο του Συμβουλίου, και καλεί όλα τα μέρη «να σεβαστούν την ασφάλεια και την προστασία του προσωπικού της UNIFIL και των εγκαταστάσεων του ΟΗΕ».

Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας είναι βαθιά διχασμένο σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να υπερασπίζονται το σύμμαχό τους Ισραήλ, καθώς η υποστήριξη προς τους Παλαιστίνιους έχει αυξηθεί μεταξύ των μελών και οι απώλειες έχουν κλιμακωθεί. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει γίνει πιο επικριτική για τους θανάτους αμάχων καθώς και για τις πρόσφατες επιθέσεις κατά της UNIFIL.

Τα μέλη του Συμβουλίου εξέφρασαν επίσης «βαθιά ανησυχία» για τις απώλειες και τον πόνο των αμάχων, την καταστροφή των πολιτικών υποδομών και τον αυξανόμενο αριθμό των εσωτερικά εκτοπισμένων.

Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι στο Λίβανο, μεταξύ των οποίων άμαχοι, γιατροί και μαχητές της Χεζμπολάχ, έχουν σκοτωθεί και 1,2 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί τον τελευταίο μήνα. Περίπου 60 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί σε πλήγματα της Χεζμπολάχ τον τελευταίο χρόνο. Το Ισραήλ λέει ότι θέλει να απομακρύνει τη μαχητική ομάδα από τα σύνορα, ώστε περίπου 60.000 εκτοπισμένοι Ισραηλινοί να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Η δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας κάλεσε όλα τα μέρη να τηρήσουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, το οποίο απαιτεί την προστασία των αμάχων.

Τα μέλη του Συμβουλίου ζήτησαν επίσης την πλήρη εφαρμογή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας, με την οποία τερματίστηκε ο πόλεμος Ισραήλ-Χεζμπολάχ το 2006 «και αναγνώρισαν την ανάγκη για περαιτέρω πρακτικά μέτρα για την επίτευξη αυτού του αποτελέσματος».

Το εν λόγω ψήφισμα ζητεί να αναπτυχθεί ο λιβανικός στρατός σε όλο τον νότο και να αφοπλιστούν όλες οι ένοπλες ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ, κάτι που δεν συνέβη τα τελευταία 18 χρόνια.

Με πληροφορίες από ΑΡ. Φωτογραφία αρχείου: Ιταλοί ειρηνευτές της UNIFIL πραγματοποιούν περιπολία μεταξύ Ras Naqoura και Labounieh κατά μήκος της Γαλάζιας Γραμμής, στο νοτιοδυτικό Λίβανο. 08 Απριλίου 2024/Pasqual Gorriz/UN

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back