Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Λαγκαδινοί και Ηπειρώτες μαστόροι της πέτρας…» στην Άνω Βίτσα

Εικόνα του άρθρου «Λαγκαδινοί και Ηπειρώτες μαστόροι της πέτρας…» στην Άνω Βίτσα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/08/2022, 14:58
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Tη φωτογραφική έκθεση «Λαγκαδινοί και Ηπειρώτες μαστόροι της πέτρας: συγγένειες εξ αίματος ή εκ τέχνης;» εγκαινιάζουν η οργάνωση κοινωνίας πολιτών «επέκεινα χώρα» από τη Βίτσα Ζαγορίου και το σωματείο «Άνθη της Πέτρας» από τα Λαγκάδια Αρκαδίας τη Δευτέρα 22 Αυγούστου, στις 19:00, στο αρχοντικό Δάνου στην Άνω Βίτσα.

Την επιμέλεια της έκθεσης, που πρωτοπαρουσιάστηκε στις 29 Ιουλίου στα Λαγκάδια Αρκαδίας, υπογράφει η ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού.

Στην έκθεση παρουσιάζεται σπάνιο αρχειακό υλικό (ιδιωματικά γλωσσάρια μαστόρων, φωτογραφίες, οδοιπορικά και ημερολόγια εργασίας, εργαλεία κ.ά) συνδεδεμένο με τους μαστόρους της πέτρας της Αρκαδίας και της Ηπείρου. Με έργα τους συμμετέχουν ο ηπειρώτης γλύπτης Γιώργος Χουλιαράς και η λαγκαδινή ζωγράφος Στρατηγούλα Γιαννικοπούλου. Ιστορικό και λαογραφικό υλικό παραχώρησε ο ερευνητής Σπύρος Μαντάς ενώ εργαλεία επεξεργασίας της πέτρας δάνεισε το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ελαφότοπου.

Στο πλαίσιο της έκθεσης κυκλοφορεί κατάλογος με κείμενα των: Γιάννη Τσιαούση, προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου «Άνθη της Πέτρας» & αναπληρωτή καθηγητή Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκου Γιαννή, ιδρυτή της «επέκεινα χώρα», Στρατηγούλας Γιαννικοπούλου, Γιώργου Χουλιαρά και Ίρ. Κρητικού.    

Μετά τα εγκαίνια στο αρχοντικό Δάνου θα ακολουθήσει, στις 20:30, συζήτηση στο θέατρο Αλώνι της «επέκεινα χώρα», με ομιλητές τον Γιώργο Σμύρη και τη Μαρία Τσούπη.

«Οι βαθιές ρίζες και οι συναρπαστικοί πλοχμοί των εκλεκτικών συγγενειών μεταξύ Λαγκαδινών και Ηπειρωτών μαστόρων, γίνονται κατανοητοί ήδη από το κρυστάλλινο ετούτο κομπολόι των ξεχασμένων λέξεων μιας πρωτογενούς και μονάκριβης ντοπιολαλιάς που φέρνει αμέσως στον νου ελληνικά λαϊκά παραμύθια και δημοτικά τραγούδια, γάμους και πανηγύρια, αποχωρισμούς και απώλειες αλλά ακόμη, τα ίδια τα στοιχειώδη συστατικά - τις πέτρες και τα νερά, τα εδάφη και την ψυχή της καταγωγής της», σημειώνει στον κατάλογο της έκθεσης η Ίρις Κρητικού.

Η έκθεση θα διαρκέσει ως 10 Σεπτεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back