Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Κοινό μέτωπο κατά Τουρκίας

Εικόνα του άρθρου Κοινό μέτωπο κατά Τουρκίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/06/2019, 22:31
ΕΛΛΑΔΑ

Την ελπίδα ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη σημερινή Σύνοδό του θα πάρει δυο ξεκάθαρες αποφάσεις σε δύο κρίσιμα ζητήματα, που είναι οι παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και η επιλογή του νέου προέδρου της Κομισιόν, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ειδικότερα, όσον αφορά το πρώτο ζήτημα, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι πρέπει να δοθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα να σταματήσει αμέσως αυτές τις δραστηριότητες, διότι παραβιάζοντας την κυπριακή κυριαρχία παραβιάζει και την ευρωπαϊκή κυριαρχία.

«Σήμερα ελπίζω ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πάρει δύο ξεκάθαρες αποφάσεις σε δύο κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και το μέλλον των σχέσεων της Ευρώπης με την Τουρκία στην κρίσιμη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.


Ο Κυρ. Μητσοτάκης

Μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε από τις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ επεσήμανε πως «στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία παραβιάζει βάναυσα το Διεθνές Δίκαιο, καταπατώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα που συνδέονται με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας». 

Όπως είπε αυτές οι προκλήσεις θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο τονίζοντας πως «αν συνεχιστούν, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία. Είναι η ώρα για πράξεις, όχι μόνο για λόγια» δήλωσε χαρακτηριστικά.


Η Φώφη Γεννηματά

Τέλος, η Φώφη Γεννηματά προσερχόμενη στη προ-Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι θα ζητήσει «τη συμβολή προκειμένου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να καταδικάσει την επιθετικότητα της Τουρκίας, εναντίον της Ελλάδας, της Κυπριακής Δημοκρατίας, της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να υπάρξουν μέτρα προκειμένου να σταματήσει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back